Heteluchtpistolen

  1. Beveiliging tegen overbelasting

    Het is misschien niet iets waar je bij stilstaat, maar een heteluchtpistool kan gemakkelijk oververhit raken. De hete lucht wordt namelijk gereflecteerd door het werkstuk wat je verwarmt. Gelukkig zijn de meeste heteluchtpistolen hiertegen beveiligd. En dat is maar goed ook: een heteluchtpistool zonder beveiliging kan namelijk oververhit raken voordat je het doorhebt, met als mogelijk gevolg een defect gereedschap.

    De meeste heteluchtpistolen zijn voorzien van een thermische beveiliging ofwel constante hitteregeling. Dit mechanisme regelt de maximale temperatuur door het hoofdverwarmingselement uit te schakelen als het gereedschap oververhit raakt, terwijl de ventilator door blijft draaien om de motor af te koelen. Het verwarmingselement wordt vervolgens automatisch weer ingeschakeld wanneer een normale temperatuur is bereikt. Het fijne is dat je hier niets van merkt tijdens de klus, dus je kunt gewoon verder werken.

    Sommige heteluchtpistolen zijn voorzien van een elektronische regeling die een stabiele temperatuur waarborgt. Deze oververhittingsbeveiliging wordt automatisch geregeld, zodat je zelfs mondstukken met kleine diameters kunt gebruiken voor diverse soldeer-, desoldeer- en lasklussen. De elektronica regelt de maximale temperatuur door de temperatuur automatisch te verlagen als het gereedschap oververhit begint te raken, zonder dat je hier iets van merkt.