Boormachines

 1. Verschillende boorkoptypes voor accu-schroefmachines en accu-boormachines

 2. 1) Tandkransboorkop:

  Hierin plaats je gewone boorbits en met een sleutel draait je de boorkop los of vast. Met die sleutel kun je de boor goed vastklemmen, maar erg praktisch is het niet en je moet oppassen die sleutel niet kwijt te raken!
 3. 2) Snelspanboorkop met dubbele bus:

  Een dergelijke snelspanboorkop moet je met twee handen bedienen. Het ene deel van de boorkop houd je stevig vast, terwijl je het andere deel draait om de kop los of vast te zetten.
 4. 3) Snelspanboorkop met enkele bus:

  Dit is de meest praktische optie, omdat je voor de bediening maar één hand nodig hebt – zodat je de andere hand vrij hebt om de machine of het accessoire vast te houden.
 5. 4) SDS-boorkop:

  Dit boorkopsysteem vind je alleen op boorhamers en het is alleen geschikt voor speciale SDS-boorbits. Die boorbits zijn erg gemakkelijk te plaatsen. Wil je met normale bits boren in hout en metaal, dan heb je een speciale 'SDS+'-boorkopadapter nodig.
 6. 5) Hex-aansluiting:

  Accu-schroefmachines zijn over het algemeen uitgerust met een magnetische zeskantaansluiting. De zeskantaansluiting van accu-slagschroevendraaiers werkt iets anders: trek de bus naar voren en plaats het accessoire. Je kunt de bus vervolgens loslaten. In beide gevallen heb je geen extra hulpgereedschap nodig voor het monteren van accessoires.