Skip to content
  1. Voor welk karwei gebruik ik welke zaag?

  2. = Snelheid
    = Nauwkeurigheid
    = Bochten zagen
    = Recht zagen
    = Zagen op moeilijk bereikbare plekken
  3. 1) Decoupeerzaag

    De decoupeerzaag is de meest veelzijdige van alle zagen. Je kunt er zowel in rechte lijnen als in bochten heel nauwkeurig mee zagen. Zeker voor het zagen in bochten is de decoupeerzaag beslist de beste optie. Decoupeerzagen kunnen werken met een grote variëteit aan zaagbladen, afgestemd op materiaal, nauwkeurigheid, snelheid en bochten. Voorbeelden van materialen die deze zaag aankan, zijn hout, plastic, gipsplaten, gelamineerd plaatmateriaal en zelfs keramische tegels.
  4. 2) Cirkelzaag

    Een cirkelzaag wordt meestal gebruikt om snel en nauwkeurig rechte lijnen te zagen. Deze machines blinken uit als het gaat om lange zaagsneden in dikkere materialen. Cirkelzagen worden vooral gebruikt voor hout, al kunnen ze ook in andere materialen zagen, soms gebruikmakend van een speciaal zaagblad. Een paar van de meest voorkomende materialen waarvoor de cirkelzaag zich leent, zijn spaanplaat, triplex, houten balken, hardhouten vloeren en vloerpanelen.
  5. 3) Reciprozaag

    Een reciprozaag – ook wel ‘sabelzaag’ genoemd – wordt vooral gebruikt voor grof zaagwerk en snoei- en sloopwerkzaamheden. Er zijn verschillende zaagbladen verkrijgbaar voor specifieke materialen zoals hout en metaal.
  6. 4) Multi-materialen zaag

    Een multi-materialen zaag is ideaal voor het zagen van veel verschillende materialen: je hebt er maar één gereedschap voor nodig. Van hout tot tegels en laminaatvloeren tot aluminium en PVC. Dit gereedschap zaagt nauwkeurig in rechte lijnen en is ook erg handig voor invallend zagen. Er kunnen verschillende zaagbladen aan de multi-materialen zaag bevestigd worden. Denk hierbij aan diamantschijven, HSS zaagbladen en hardmetalen zaagbladen. Deze zaagbladen zijn in de meeste DHZ winkels verkrijgbaar.