Veelgestelde vragen

Heb je vragen over een bepaalde klus of gereedschap? Of wil je weten wat de verschillen tussen verschillende soorten gereedschappen zijn. Op de website van SKIL vindt u een handig overzicht met veelgestelde vragen.

Kijk of jouw vraag er tussen staat en vind gelijk het antwoord.

  • Welke zaagmachine heb ik nodig om laminaat te zagen: een cirkelzaag of decoupeerzaag?

    Je kunt beide gebruiken, een decoupeerzaag is wat handzamer en voor kleine inkepingen is een decoupeerzaag in het voordeel. Een cirkelzaag is beter voor het recht zagen van lange stukken. Gebruik een zaag met fijne vertanding. Bij gebruik van een decoupeer- of cirkelzaag, moet je de planken zagen met de zichtzijde naar beneden.
  • Bij het zagen van geplastificeerd spaanplaat brokkelt de witte laag lelijk af, moet ik dan een speciale zaag nemen?

    Beter is een cirkelzaag te gebruiken met een fijn getand zaagblad, waarbij je het zaagblad maar net door de plaat laat komen. Je kunt ook een decoupeerzaag gebruiken met een fijne zaag. Op beide zijden van het spaanlaat kun je schilderstape plakken om het verspanen tot een minimum te beperken.
  • Met welke boor en snelheid kan ik in graniet boren?

    Met een betonboor die een diamant- of widia-punt heeft kan je in een granieten tegel boren. Ook kun je een glasboor gebruiken. De boormachine moet je niet op kloppen zetten! Laat de boor langzaam op snelheid komen. Het eventueel weglopen van de boor kun je voorkomen door de snelheid te variëren. Laat de machine niet op volle snelheid draaien. Het graniet kun je eventueel met water koelen.
  • Hoeveel millimeter moet mijn cirkelzaag onder het te zagen materiaal uitsteken?

    In principe is 3 mm voldoende. De zaag zal hierdoor minder last hebben dat de oppervlakte van het te zagen materiaal afbrokkelt of lelijk verspaand. Bij een maximale zaagdiepte hakken de zaagtanden immers dwars op het materiaal in. Wanneer je echter de zaagdiepte op een minimum instelt, snijden de zaagtanden het materiaal onder een kleinere hoek, wat veel gemakkelijker gaat en een beter resultaat geeft.
  • Moet een cirkelzaag altijd op volle toeren draaien?

    Met een variabel toerental kun je de zaagsnelheid optimaal afstemmen op het materiaal. Gipsplaten en warmtegevoelige kunststoffen vragen een lager toerental dan bijvoorbeeld tropisch hardhout en aluminium. Zaagmachines met een zachte aanloop laten het zaagblad geleidelijk op snelheid komen. Zo schokt de machine minder wanneer je deze inschakelt.
  • Verliest mijn boormachine geen vermogen met de toerental regelaar?

    Variabele snelheid is één van de factoren om te overwegen bij de aankoop van een boormachine. De meeste goedkope boormachines draaien op een constante snelheid, meestal rond de 300 toeren per minuut. De duurdere boormachines, beschikken over een schakelaar die het mogelijk maakt de boor te laten draaien op hoge en lage snelheden. Door toepassing van de nieuwste elektronische technieken is er nauwelijks vermogen verlies.
  • Wat is het verschil tussen een accuboormachine en een accuschroefmachine?

    Naast accuboormachines zijn er ook accuschroef machines. Je kunt met een accuboormachine ook schroeven, dus lijkt het een overbodig apparaat, maar dat is het niet. Een accu schroefmachine is compacter, kleiner en lichter dan een boormachine. De schroefmachine is door het geringe gewicht minder vermoeiend om mee te werken en kun je door de kleinere afmetingen ook beter op moeilijk bereikbare plaatsen komen. Een schroefmachine is daarnaast ook goedkoper dan een boormachine.
  • De batterij van mijn accuboormachine is heel snel leeg, hoe komt dat?

    Voor een accuboormachine, wordt de stroom (kracht) bepaald door de spanning van de accu (Volt). Bij een krachtige machine heb je meer ampère/uur (Ah) nodig en kun je met een zwaardere accu tevens langer doorwerken. Hoe intensiever het gebruik, hoe sneller de accu leeg is. Ook de ouderdom van de accu speelt hierbij een rol. Het gebruik en het opladen bepaalt ook de levensduur van de accu, maar is ook afhankelijk van het type accu.
  • Hoe weet ik welk schuurpapier of schuurlinnen het best kan gebruiken?

    Het standaard roodbruine schuurpapier is geschikt voor algemeen schuurwerk en is verkrijgbaar met verschillende korrelgroottes, van grof tot fijn. Oxidekorrels op linnen zijn nog harder en worden gebruikt voor metalen en machinaal gebruik. Nog harder is siliciumcarbid, dit 'waterproof' schuurlinnen kan worden bevochtigd en is geschikt voor het schuren van metaal. De grootte van de korrel bepaalt het schuureffect. Schuurpapier met kleine korrels geeft een fijne afwerking, maar heeft het nadeel dat het snel vol komt te zitten met stof. Dit soort papier kan dus niet gebruikt worden om veel materiaal af te nemen. Schuurpapier met grote korrels neemt veel materiaal af maar maakt ook krassen, zodat nabewerken met een fijnere schuurpapier meestal nodig is.
  • Er zit latex op mijn schoonmetselwerkmuur, hoe kan ik dit verwijderen?

    Allereerst proberen om kokend water over de latex te laten lopen, direct daarna de verf met een staalborstel of driehoekige verfkrabber verwijderen. Lukt dat niet helemaal, dan kun je met een verfbrander de rest van de verf oplossen en vervolgens met een staalborstel het restant verwijderen.
  • Wat betekent ‘16V Max’?

    Een ‘16V Max’ (14,4V) accu bestaat uit vier individuele accucellen. Elke cel heeft twee voltages: een nominaal en een maximum voltage. Als een 3,6V Lithium-Ion cel is opgeladen, is deze eigenlijk opgeladen met 4V. Pas als de cel is leeggelopen tot een niveau van 50%, wordt het nominale niveau van 3,6V bereikt. De nominale capaciteit wordt als volgt berekend: 3,6V x 4 cellen = 14,4V. De maximale capaciteit is gebaseerd op het hoogst haalbare laadniveau: 4V x 4 cellen = 16V.
  • Wat betekent ‘20V max’?

    Een ‘20V Max’ (18V) accu bestaat uit vijf individuele accucellen. Elke cel heeft twee voltages: een nominaal en een maximum voltage. Als een 3,6V Lithium-Ion cel is opgeladen, is deze eigenlijk opgeladen met 4V. Pas als de cel is leeggelopen tot een niveau van 50%, wordt het nominale niveau van 3,6V bereikt. De nominale capaciteit wordt als volgt berekend: 3,6V x 5 cellen = 18V. De maximale capaciteit is gebaseerd op het hoogst haalbare laadniveau: 4V x 5 cellen = 20V.
  • Zijn producten van het Energy Platform (EP) compatibel met het PWRCORE™ platform?

    Het SKIL Energy Platform (EP) en het PWRCORE 20 platform zijn identiek. Enkel de naam is in 2022 aangepast. Je Energy Platform batterij is dus te gebruiken in een PWRCORE 20 product en andersom.