Skip to content

Boorgereedschap

Getting someone else to do a job for you can be costly. But with the right approach you can do a lot by yourself. You’ll save time and money by using the handy step-by-step instructions that you’ll find on the SKIL website. These step-by-step instructions are divided into categories relating to the different kinds of jobs in and around the home, and give you clear, A to Z explanations.

Just click on one of our step-by-step instructions and you’ll be able to get started right away!

  1. De juiste boormachine voor de juiste klus

    Moderne boormachines zijn door hun slimme vormgeving en een regelbaar toerental bruikbaar voor de meest uiteenlopende werkzaamheden. Met speciale boren en accessoires kan je bijna elke boorklus aan. Kies de machine die bij de klus past: voor licht of zwaar gebruik en boren in metaal, hout of beton.

  2. Fretboor

    De meest eenvoudige boor is de fretboor. Deze is handig bij het voorboren van gaatjes voor de schroeven. Draai de fretboor eerst linksom en rechtsom, tot de boorpunt in het hout grijpt. Draai de boor vervolgens rechtsom tot de gewenste diepte bereikt is.

  3. Borstboor en Omslagboor

    Deze boren werken minder snel als de elektrische modellen, maar zijn wel een stuk lichter en stiller. De omslagboor en borstboor zijn te gebruiken voor het maken van niet-doorgaande gaten in hout en andere zachte materialen. Het voordeel van dit handbediende gereedschap is dat je heel precies kunt werken, met boortjes die specifiek voor deze handboren bestemd zijn.

  4. Standaard boormachine

    Een spijker in de wand slaan is goed genoeg voor veel bevestigingen. Wil je echter voorwerpen van een iets groter gewicht bevestigen, dan zul je moeten schroeven en boren. Standaard boormachines kun je als accuboormachine of als boormachine met snoer vinden. Accuboormachines hebben als voordeel dat er geen stopcontact of verlengsnoer in de buurt hoeft te zijn. Boormachines met snoer hoef je nooit op te laden en zijn vaak krachtiger.

  5. Klopboormachine

    Voor algemeen gebruik, in en om het huis, is een klopboormachine de beste keuze. Deze boormachines zijn voorzien van een klopmechanisme en maken boren in steen een stuk gemakkelijker. Vaak hebben deze boormachines ook een schakelaar om het klopmechanisme uit te zetten. Voor boren in beton is deze machine minder geschikt. Daarvoor heb je een boorhamer nodig.

  6. Multiboormachine

    De multiboormachine heeft behalve een normale boorstand ook een extra hamerstand voor het boren in beton (voor gaten tot 10 mm). Dit maakt het een echt multitool.

  7. Boorhamer

    De boorhamer is bedoeld voor boren in beton; het echte zware werk. De boorhamer is wat zwaarder dan standaard boormachines of klopboormachines, waardoor ze wat minder handzaam zijn. Een bijkomend voordeel van een boorhamer is de mogelijkheid voor het monteren van een steenbeitel. Dit maakt het mogelijk om cement, stenen of tegels af te bikken.

  8. Kolomboormachine

    Deze vrijstaande, verticale boormachine staat gemonteerd op een kolom met geleiding van de boorslede en boorkop. Deze kolom is weer gemonteerd op een voet die wordt vastgezet op de vloer of werkbank. Het is een ideale machine om kaarsrechte gaten in losse werkstukken te boren. Het toerental van een kolomboormachine is met een V-snaar te verstellen, door deze op de riemschijven met verschillende diameters te verplaatsen.

  9. Groot of klein

    De kracht die een boormachine levert hangt af van de capaciteit van de motor. Hoe groter de motorcapaciteit, hoe groter de boordiameter en hoe harder het te boren materiaal kan zijn. De motorcapaciteit kan je ook aanwenden voor een spiraal of roergarde, voor het mengen van bijvoorbeeld verf, tegellijm of stucspecie.

  10. Centerpons of priem

    Wanneer je een gat gaat boren is het van belang dat de boor op zijn plaats blijft tijdens het begin van het boren. Bij een glad oppervlak, zoals dat van porselein en wandtegels, kan de boor wegglijden. De oplossing hiervoor is om een klein putje in de tegel te slaan zodat de boor gefixeerd blijft. Bij hout en andere zachte materialen gaat dat uitstekend met een priem. Bij steen of metaal gebruik je daarvoor een centerpons.

  11. Boordiepte en boorsnelheid

    Met een afstandshouder, die vaak standaard op de boormachine zit, kun je de boordiepte vooraf afstellen. Zo voorkom je dat je een muur of werkstuk per ongeluk geheel doorboort. Je kunt ook een afstandsringetje om de boor schuiven en deze vastzetten op de gewenste diepte. Een gekleurd stukje tape op de boor plakken werkt ook.
    Het toerental van de boormachine moet je aanpassen aan de hardheid van het materiaal. Je kiest een hoog toerental voor het boren in zachte materialen, zoals hout, kunststof en aluminium. Kies juist een laag toerental voor het boren in harde materialen zoals staal, steen of beton. Hoe dunner de boor, hoe hoger de snelheid mag zijn. Bij het gebruik van een boorhamer in steen en beton is de snelheid niet zo relevant, omdat er eigenlijk wordt gebeiteld. Let op: als je te snel boort in hout dan zul je het hout verbranden.

Beoordeling

Beoordeel deze stapsgewijze beschrijving.

Boorgereedschap

3.8
3.8 of 5

121 Aantal stemmen

  • 5
    68
  • 4
    16
  • 3
    9
  • 2
    4
  • 1
    24