Boren in hout en kunststof

82% of 100%

Boren in hout en kunststof is in de meeste gevallen niet moeilijk, het zijn voornamelijk zachte materialen. De speciale houtboren herken je aan het centreerpuntje. Maar je kunt ook gerust met een metaalboor boren in hout of kunststof. Voor grotere gaten kun je voorboren met een 4 mm boortje. Daarmee voorkom je dat het hout splijt. Als je wilt schroeven in hardhout is voorboren zelfs noodzakelijk. De roestvrijstalen schroeven kunnen anders tijdens het inschroeven gemakkelijk breken.

SKIL raadt je dringend aan om tijdens het gebruik van elektrische gereedschappen in ieder geval werkhandschoenen, een veiligheidsbril, een stofmasker en gehoorbeschermers te dragen, zoals beschreven in de gebruikershandleiding.

 1. Houtboor

  De standaard houtboor gebruik je voor gaten tot 10 mm in alle soorten hout. Houtboren hebben als voordeel dat ze voorzien zijn van een centreerpunt. Dit maakt het richten van de boormachine gemakkelijk zonder dat de boor wegglijdt.

 2. Slangenboor

  De slangenboor heeft een spitse punt met schroefdraad, wat er voor zorgt dat de boor uiterst precies centreert. De geharde voorsnijder zorgt ervoor dat het te boren gat nauwkeurig en glad wordt, zonder rafels. Slangenboren zijn geschikt voor zachthout, Europees hardhout en balken.

 3. Speedboor

  De speedboor wordt alleen gebruikt voor grotere gaten, vanaf 11 mm. Om een mooi gat te krijgen, boor je het gat net zo ver door totdat de punt er aan de andere kant van het werkstuk doorheen steekt. Daarna boor je het laatste stukje via de andere kant. Speedboren hebben een platte snijplaat, met twee tegenover elkaar geslepen snijvlakken en een centreerpunt. Je kunt hiermee gaten van grote diameter boren, zowel dwars op de houtnerf als in de kopse kant. Gebruik daarvoor wel een hoog toerental van de boormachine.

 4. Verzinkboor

  Om de schroefkop te verzinken, of precies met het oppervlak gelijk te laten vallen, gebruik je een verzinkboor of soevereinboor. Je krijgt hiermee een conische afwerking in de eerder geboorde schroefgaten. Wil je de schroef helemaal onzichtbaar maken? Boor dan net iets dieper en vul het bovenste gedeelte met houtpasta of een houtprop.

 5. Variabele gatenboor

  Deze verstelbare boor heeft een centreerpunt en een snijmes. Dit snijmes kan je op variabele diameter instellen. Je moet wel de boormachine in een standaard plaatsen of het werkstuk stevig vastzetten met lijmklemmen.

 6. Gatenzaag

  Voor nog grotere gaten dan een speedboor in hout kan maken, gebruik je een gatenzaag. Deze ziet eruit als een rond-gebogen zaagblad. De centreerboor maakt eerst een gat, waarna het uiteindelijke gat wordt gezaagd door het zaagblad. Er zijn multi-gatenzagen verkrijgbaar die niet alleen geschikt zijn voor hardhout maar ook voor baksteen, cementgebonden platen, laminaat of kunststof.

 7. Proppenboor

  Een schroefgat kun je afdekken met een houtprop. Door de trillingen van de boor is het vaak moeilijk om een perfecte prop te maken. Het mooiste resultaat krijg je door een speciale proppenboor met een stationaire machine of in een boorstandaard te gebruiken.

Waardering

Beoordeel dit stappenplan.

Boren in hout en kunststof

4.1
4.1 of 5

319 totaal

 • 5
  194
 • 4
  53
 • 3
  20
 • 2
  15
 • 1
  37