Skip to content

Boren in hout en kunststof

Getting someone else to do a job for you can be costly. But with the right approach you can do a lot by yourself. You’ll save time and money by using the handy step-by-step instructions that you’ll find on the SKIL website. These step-by-step instructions are divided into categories relating to the different kinds of jobs in and around the home, and give you clear, A to Z explanations.

Just click on one of our step-by-step instructions and you’ll be able to get started right away!

  1. Houtboor

    De standaard houtboor gebruik je voor gaten tot 10 mm in alle soorten hout. Houtboren hebben als voordeel dat ze voorzien zijn van een centreerpunt. Dit maakt het richten van de boormachine gemakkelijk zonder dat de boor wegglijdt.

  2. Slangenboor

    De slangenboor heeft een spitse punt met schroefdraad, wat er voor zorgt dat de boor uiterst precies centreert. De geharde voorsnijder zorgt ervoor dat het te boren gat nauwkeurig en glad wordt, zonder rafels. Slangenboren zijn geschikt voor zachthout, Europees hardhout en balken.

  3. Speedboor

    De speedboor wordt alleen gebruikt voor grotere gaten, vanaf 11 mm. Om een mooi gat te krijgen, boor je het gat net zo ver door totdat de punt er aan de andere kant van het werkstuk doorheen steekt. Daarna boor je het laatste stukje via de andere kant. Speedboren hebben een platte snijplaat, met twee tegenover elkaar geslepen snijvlakken en een centreerpunt. Je kunt hiermee gaten van grote diameter boren, zowel dwars op de houtnerf als in de kopse kant. Gebruik daarvoor wel een hoog toerental van de boormachine.

  4. Verzinkboor

    Om de schroefkop te verzinken, of precies met het oppervlak gelijk te laten vallen, gebruik je een verzinkboor of soevereinboor. Je krijgt hiermee een conische afwerking in de eerder geboorde schroefgaten. Wil je de schroef helemaal onzichtbaar maken? Boor dan net iets dieper en vul het bovenste gedeelte met houtpasta of een houtprop.

  5. Variabele gatenboor

    Deze verstelbare boor heeft een centreerpunt en een snijmes. Dit snijmes kan je op variabele diameter instellen. Je moet wel de boormachine in een standaard plaatsen of het werkstuk stevig vastzetten met lijmklemmen.

  6. Gatenzaag

    Voor nog grotere gaten dan een speedboor in hout kan maken, gebruik je een gatenzaag. Deze ziet eruit als een rond-gebogen zaagblad. De centreerboor maakt eerst een gat, waarna het uiteindelijke gat wordt gezaagd door het zaagblad. Er zijn multi-gatenzagen verkrijgbaar die niet alleen geschikt zijn voor hardhout maar ook voor baksteen, cementgebonden platen, laminaat of kunststof.

  7. Proppenboor

    Een schroefgat kun je afdekken met een houtprop. Door de trillingen van de boor is het vaak moeilijk om een perfecte prop te maken. Het mooiste resultaat krijg je door een speciale proppenboor met een stationaire machine of in een boorstandaard te gebruiken.

Beoordeling

Beoordeel deze stapsgewijze beschrijving.

Boren in hout en kunststof

4.1
4.1 of 5

365 Aantal stemmen

  • 5
    224
  • 4
    59
  • 3
    21
  • 2
    16
  • 1
    45