Skip to content

Buitenkraan aansluiten

Getting someone else to do a job for you can be costly. But with the right approach you can do a lot by yourself. You’ll save time and money by using the handy step-by-step instructions that you’ll find on the SKIL website. These step-by-step instructions are divided into categories relating to the different kinds of jobs in and around the home, and give you clear, A to Z explanations.

Just click on one of our step-by-step instructions and you’ll be able to get started right away!

  1. Voorkom bevriezing van de leiding

    Plaats de buitenkraan circa 50 cm boven de grond. Vergeet niet de leiding ‘s winters af te tappen om bevriezing te voorkomen. De buitenkraan moet daarom hoger komen dan de plaats waar je de leiding aansluit. Op het laagste punt van de leiding plaats je dan een aftapkraantje. Natuurlijk moet je de nieuwe leiding zo kort mogelijk houden in verband met bevriezingsgevaar.

  2. Wateraanvoer

    Vanaf de hoofdkraan loopt normaal gesproken een dikke verdeelleiding met een grote diameter. De aftakkingen hiervan bestaan uit leidingen met een diameter van 15 mm, de leidingen naar de uiteindelijke tappunten hebben een diameter van 12 mm. Afhankelijk van de situatie heb je dus te maken met verschillende leidingdiameters. Als je niet wilt solderen, zijn voor alle diameters ook knelkoppelingen verkrijgbaar.

  3. Plaats bepalen

    Bepaal de plaats van de buitenkraan en waar de leiding door de muur moet komen. Boor een gat van 20 mm door de muur naar buiten, licht schuin aflopend naar buiten om regenwater buiten te houden. Je kunt de buitenkraan ofwel op een muurplaatje ofwel in een gevelkom plaatsen. Schuif een stuk elektriciteitsbuis door het gat en vul eventuele kieren op met kit. Je kunt de bochten zelf buigen of knelbochten gebruiken. Vanwege groter gebruiksgemak raden wij knelbochten aan.

  4. Hoofdkraan afsluiten

    Draai voor je begint de hoofdkraan dicht. Sluit de toevoerkranen af en laat de leiding eerst leeglopen.

  5. Leiding doorzagen

    Bepaal waar in de leiding je het T-stukje voor de aftakking naar de buitenkraan wilt plaatsen. Zaag vervolgens met een metaalzaag of pijpsnijder een stukje buis van circa 2 cm weg. Vijl de bramen weg en schuur de buiseinden op met schuurlinnen. Als je er moeilijk bij komt kun je een haakse slijper gebruiken. Zet dan wel een veiligheidsbril op.

  6. Knelkoppelingen

    Om koperen leidingen eenvoudig met elkaar te verbinden gebruik je knelkoppelingen. Knelkoppelingen heb je in allerlei soorten en maten: met verschillende diameters, verloop, T-koppeling, kniekoppeling en eindkoppeling. Om het T-stuk te monteren schuif je de moer met daarachter het tonnetje of knelring op een van de buiseinden. Schuif vervolgens de buis in het T-stuk en duw het tonnetje voorzichtig tegen het T-stuk. Draai de moer met de hand vast totdat je voelt dat het T-stuk klemt. De moer moet er recht op zitten en soepel draaien. Steek daarna de moer en het tonnetje op het andere buiseinde en draai die handvast in het T-stuk.

  7. Vast is vast

    Tot slot draai je de moeren aan met een passende of verstelbare steeksleutel. Doe dit met beleid, want koper is zacht en kan gemakkelijk worden beschadigd. Meestal is 1 slag van de moer voldoende om hermetisch af te sluiten.

  8. Het stopkraantje

    Leg de leiding aan (inclusief eventuele bochten en knelkoppelingen), tot aan het gat in de buitenmuur. Plaats op het laagste punt een stopkraantje. Hier kun je bij vorst de leiding leeg laten lopen. Let er goed op dat andere leidingen niet lager lopen, want dan kun je een deel van het water niet aftappen. Zet de leidingen vast met zadels of muurbeugels. Gebruik minstens 1 zadel per strekkende meter.

  9. Muurplaat bevestigen

    Plaats de muurplaat zo dicht mogelijk bij de muurdoorvoer. Boor gaten in de muur, breng pluggen aan en schroef de muurplaat vast. Bevestig de leiding in de koppelingen van de muurplaat en zet alles vast. Gebruik een buitenkraan met een beluchter. Een beluchter is een klepje in de buitenkraan, zodat er een vacuüm ontstaat als de waterdruk wegvalt. Zo voorkom je dat water uit een aangesloten slang in de leiding terugstroomt. Draai 3 slagen teflontape met de klok mee om de draad van de buitenkraan en monteer de buitenkraan op de muurplaat.

  10. Stappentip

    Teflontape kun je maar 1x gebruiken. Als je de buitenkraan een slag losdraait (bijvoorbeeld als hij scheef zit), moet je hem eerst loshalen en nieuwe tape aanbrengen. Je kunt in plaats van teflontape ook vlas met afdichtingspasta gebruiken, dat gaat niet lekken na terugdraaien.
  11. Gevelkom

    In plaats van een muurplaat-aansluiting kun je ook kiezen voor een gevelkom. Daarmee wordt de buitenkraan gedeeltelijk in de muur verzonken, hij is dan minder kwetsbaar. Het eindresultaat oogt zeer professioneel. Hak in de buitenmuur rondom de leiding voldoende steen weg, zodat de gevelkom netjes en vlak in de muur past. Zet de gevelkom vast in de muur met snelcement. Snelcement hardt uit binnen 20 minuten. Draai teflontape om de draad van de buitenkraan en monteer de buitenkraan vast in de gevelkom. Draai de hoofdkraan weer open en controleer op lekkage.

Beoordeling

Beoordeel deze stapsgewijze beschrijving.

Buitenkraan aansluiten

3.7
3.7 of 5

211 Aantal stemmen

  • 5
    97
  • 4
    39
  • 3
    19
  • 2
    18
  • 1
    38