Buxus snoeien

76% of 100%
De buxus is een van de weinige planten die het gehele jaar groen blijft. Als je wilt dat je buxus zijn strakke dichte vorm behoudt, dan is het van belang dat je deze op de juiste manier en het juiste tijdstip snoeit.
 1. Wanneer kun je een buxus het beste snoeien?

  De buxus kan het beste tweemaal per jaar worden gesnoeid, of zelfs nog vaker. Wanneer je een buxus éénmaal per jaar snoeit, krijg je immers een plant die niet stevig genoeg is om bijvoorbeeld in de winter een sneeuwlaag te kunnen dragen. Eind mei mag je de buxus voor de eerste keer snoeien, let er dan wel op dat de langste takjes met nieuwe lichtgroene buxusblaadjes vijf cm of meer zijn gegroeid. De tweede snoeibeurt mag dan in de maand september plaatsvinden, zodat de buxus genoeg kan herstellen voordat de winter begint. Snoei de buxus niet wanneer het erg warm is, dan verliest deze plant vocht langs de verse ‘wonden’ die aan het einde van de takjes ontstaan bij het snoeien en worden de buitenste bladeren van de buxus bruin. Gaat de zon schijnen nadat je de buxus hebt gesnoeid? Besproei deze plant dan zeer regelmatig met water.

 2. Voorbereiding en gereedschap

  Zorg vóór het snoeien voor schoon en scherp gereedschap, zodat blaadjes en takjes zo min mogelijk beschadigen. Het beste gereedschap voor de buxus is een buxusschaar, welke speciaal voor de buxus is ontworpen. Een buxusschaar is een stuk kleiner dan een heggenschaar en is beter hanteerbaar, waardoor je de buxus gemakkelijk in de juiste vorm kunt snoeien. Voor zeer lichte snoeiklussen is de handmatige buxusschaar geschikt. Heb je een grotere snoeiklus of wil je het jezelf gemakkelijk maken, dan is een elektrische buxusschaar uitermate geschikt. Voor een grote buxushaag werkt een heggenschaar gemakkelijker en sneller.

  Naast een buxus- of heggenschaar is het handig een snoeizaag te gebruiken wanneer je bijvoorbeeld wat dikkere takken in een haag wilt doorzagen voordat je de haag snoeit. Een buxusschaar kan namelijk bot worden wanneer je te dikke takken hebt gesnoeid of zand hebt geraakt.

 3. Buxus snoeien in vormen

  Heb je een buxusplant of een hele buxushaag? Bepaal dan van tevoren in welke vorm je de plant of haag wilt snoeien. Buxus laat zich gemakkelijk in de vorm snoeien die jij wilt. Een haag kan bijvoorbeeld recht gesnoeid worden, maar de bovenkant kan ook afgerond worden. Een buxusplant kan, zoals vaak gedaan wordt, bolvormig gesnoeid worden, maar ook hoekig of in een eigen creatieve vorm.

 4. Buxushaag snoeien

  Stap 1
  Begin het snoeien bij de zijkanten en voor- en achterkant van de haag. Zorg ervoor dat je de haag aan de bovenkant iets smaller snoeit dan aan de onderkant, zodat de zon de gehele haag kan bereiken. De onderkant wordt namelijk gemakkelijk bruin als de bovenkant van de buxushaag even breed, of breder, is.  

  Stap 2
  Wanneer je de zijkant hebt gesnoeid, mag je aan de bovenkant beginnen. Bepaal vooraf de hoogte van je haag door een draad te spannen tussen twee paaltjes. Zo kun je met de heggen- of buxusschaar boven het touwtje langs snoeien en doe je dat altijd recht.

  Wanneer de haag een heel stuk korter mag, is het mogelijk dat je dikkere takken moet snoeien. Gebruik in het geval van dikkere takken een snoeizaag voor stammen en behoud op die manier de scherpte van je buxus- of heggenschaar.

  Stap 3
  Hark de takjes en blaadjes die met het snoeien op de grond zijn gevallen bij elkaar en gooi deze in de container.

  Stap 4
  Ben je klaar met het snoeien van je haag, bemest deze dan voor een optimale groei. Gebruik hiervoor koemestkorrels of kippenmestkorrels, deze zijn het meest geschikt voor de buxus. Wees gul met het uitstrooien van de mest, want buxus is een echte veelvraat.

 5. Buxusbol snoeien

  Wanneer je een buxusplant wilt snoeien in een strakke bolvorm, kun je het beste een buxusschaar gebruiken. Om het snoeien helemaal gemakkelijk te maken gebruik je een accu-buxusschaar.

  Stap 1
  Begin met snoeien aan de bovenkant van de bol. Op die manier bepaal je hoe hoog de bol wordt.

  Stap 2
  Ga boven de bol staan en houd de buxusschaar ondersteboven. Zo kun je de rondingen beter knippen.

  Stap 3
  Loop tijdens het knippen met de vorm mee. Loop dus een rondje om de bol terwijl je snoeit, zo kun je de vorm beter in de gaten houden en strakker snoeien.

  Stap 4
  Bekijk de buxusbol van tijd tot tijd vanaf een afstand en loop op afstand een rondje om de bol heen. Bekijk dan goed of alles in verhouding is gesnoeid en werk waar nodig de bol bij.

  Stap 5
  Hark de takjes en blaadjes die met het snoeien op de grond zijn gevallen bij elkaar en gooi deze in de container.

Waardering

Beoordeel dit stappenplan.

Buxus snoeien

3.8
3.8 of 5

337 totaal

 • 5
  170
 • 4
  67
 • 3
  20
 • 2
  11
 • 1
  69