Coniferen snoeien

56% of 100%

De conifeer is ideaal als haag, omdat deze het gehele jaar groen blijft. In tegenstelling tot andere planten heeft de conifeer geen bladeren, maar naalden of zogenaamde schubben. Onder de coniferen met naalden vallen bijvoorbeeld sparren en dennen; coniferen met schubben worden veelal gebruikt als haag. In dit stappenplan leggen we uit hoe je een coniferenhaag moet snoeien.

Het beste is om je conifeer eind mei, begin juni te snoeien. Om ervoor te zorgen dat je conifeer er in de winter optimaal verzorgd uitziet, kun je de conifeer in augustus nog een keer snoeien. Snoei je conifeer na september niet meer, dan ontwikkelt er gemakkelijk schade door vorst.

 1. Waarmee moet je coniferen snoeien?

  Je kunt het beste een elektrische heggenschaar gebruiken voor het snoeien van je coniferenhaag. Je kunt eventueel ook een snoeizaag gebruiken om dikkere takken te snoeien.

 2. Hoe moet je coniferen snoeien?

  Snoei je conifeer zo dat er altijd groene takken aan blijven zitten. Vanuit het oude hout lopen de takken namelijk niet meer uit. Snoei enkel van de jonge scheuten ongeveer 10 centimeter af. De coniferenhaag mag aan de onderkant breder zijn dan aan de bovenkant, zodat zonlicht een zo groot mogelijk oppervlak van je conifeer bereikt en de haag optimaal kan groeien. Snoei bij een losstaande conifeer ook regelmatig enkele dikkere takken dieper in de plant weg. Snoei deze net boven een naar binnen wijzende tak af, zodat de nieuwe groei naar binnen zal gaan en de conifeer niet uitzakt.

Waardering

Beoordeel dit stappenplan.

Coniferen snoeien

2.8
2.8 of 5

49 totaal

 • 5
  12
 • 4
  7
 • 3
  6
 • 2
  5
 • 1
  19