Deur inkorten

74% of 100%

Wanneer je een nieuwe vloerbedekking, parketvloer of een kliklaminaatvloer gaat leggen kan het zijn dat je deur niet meer open en dicht kan. Je zult deze dan moeten inkorten. Maar ook een mooie nieuwe deur past in veel gevallen niet. Als het verschil klein is dan kun je iets van de deur afschaven of schuren. Is het meer, dan zul je een strook aan de onderkant moeten afzagen.

 1. Wat je vooraf moet weten

  Bij holle deuren mag je niet teveel afzagen. Deze deur is eigenlijk een houten frame met twee hardboardplaten die je maar maximaal 1 cm kunt inkorten. Bij MDF of gelamineerde deuren kan er iets meer af. Er zijn 2 soorten binnendeuren: stompe deuren en opdekdeuren. Een stompe deur sluit geheel in het kozijn en hangt aan scharnieren. Een opdekdeur valt een deel in het kozijn en een deel op het kozijn. Deze deur hangt aan een paumelle, een uitlichtbaar deurhengsel.

 2. Maat nemen

  Als je de oude deur gaat vervangen zal je – voordat je een nieuwe deur gaat kopen – vooraf de deuropening op moeten meten. Neem hiervoor een duimstok, dat werkt gemakkelijk en is nauwkeurig. Eerst meet je de hoogte, vervolgens meet je de breedte, zowel aan de bovenkant als aan de onderkant. Als de breedte verschilt, noteer je de grootste maat. Aan de bovenzijde, tussen het kozijn en de deur, houd je 2 mm speling. Als je de deur gaat vervangen kun je het beste meteen ook de scharnieren vervangen.

 3. De lengte inkorten

  Om de deur in de lengte genoeg bewegingsruimte te geven is 4 tot 8 mm speling voldoende. Geef met een potloodstreepje aan hoeveel er aan de onderkant van de deur moet worden afgehaald. Vervolgens tik je met een hamer en een drevel de scharnierpennen uit de deur. Als je geen drevel hebt, gebruik dan een grote spijker.

 4. Rechte lijn

  Gebruik een winkelhaak en trek een strakke haakse potloodlijn over de volledige breedte. Leg de deur op een stevige werkbank of schraag, zodanig dat de deur goed wordt ondersteund. Schaaf of zaag het afgetekende deel af en werk de rand glad met behulp van schuurpapier. Wanneer je de deur wilt inkorten door te schaven, houdt de schaafmachine dan schuin t.o.v. de schaafrichting, de schaafmachine zal dan gemakkelijker insnijden.

 5. Bandschuurmachine

  Bij gebruik van een bandschuurmachine moet je rekening houden met de hoge draaisnelheid. Je moet daarom voorzichtig te werk gaan. Controleer vooraf of de span-rol goed staat ingesteld. Draai aan de span-knop tot de schuurband geheel recht over de zool loopt. Beweegt de machine gelijkmatig over het oppervlak, de machine schuurt zeer snel en elke bewerking kan in het hout ongelijkmatige sporen veroorzaken. Bij het schuren van een deur kan je het best schuurlinnen met korrel 40 gebruiken.

 6. Smalle strook afzagen

  Moet je slechts een smalle strook afzagen? Klem dan een plankje aan de onderzijde van de deur met lijmtangen vast. Dit zal het zagen een stuk vergemakkelijken. Behandel de onderkant van de deur tegen vocht door te beitsen of te schilderen. Hierna kan je de deur weer terug in de scharnieren hangen.

 7. De breedte op maat maken

  Ga eerst na of de deur aan de scharnierzijde evenwijdig loopt met het kozijn. Als dit niet het geval is moet je die eerst gelijk schaven. Om rekening te houden met de speling die de deur nodig heeft om vrij te draaien van het kozijn, plaats je een latje van 6 mm in het kozijn aan de scharnierzijde. Plaats vervolgens de deur tegen de scharnierzijde. Aan de sluitzijde van de deur kan je de deur nu aftekenen, door langs het kozijn een potloodlijn te trekken.

 8. Deur afwerken

  Plaats de deur op de schragen en zaag langs de lijn de deur op maat. Heb je een vensterdeur of een deur met raampjes en moet je er meer dan 5 mm vanaf halen, dan moet je de deur aan twee zijden inkorten. Anders wordt je deur asymmetrisch. Om de deur soepel te laten sluiten kan je de deur eventueel aan scharnier- en sluitzijde 1,5 mm schuin naar binnen schaven.

Waardering

Beoordeel dit stappenplan.

Deur inkorten

3.7
3.7 of 5

224 totaal

 • 5
  108
 • 4
  34
 • 3
  25
 • 2
  13
 • 1
  44