Druivenplant snoeien

76% of 100%

De druivenplant is niet alleen een prachtig zicht in je tuin, in de loop der jaren kun je er ook heerlijke druiven van plukken. Om sappige druiven te creëren, is het van belang je druivenplant goed te onderhouden.

 1. Wanneer moet je een druif snoeien?

  Het is belangrijk je druif te snoeien vóórdat de sapstroom van de druif op gang komt, anders beschadig je de plant met het snoeien en gaat deze bloeden. De sapstroom kan begin maart al op gang komen, dus snoei de druif in ieder geval voor de maand maart. Het beste moment om je druif te snoeien is nog voordat de winter begint, maar doe dit niet bij vorst. Wanneer je snoeit met een aantal dagen zonder vorst in het vooruitzicht, kunnen de snoeiwonden goed herstellen. In de zomer mag een zomersnoei plaatsvinden, dit zorgt ervoor dat druiventrossen zich goed kunnen ontwikkelen.

 2. Waarmee moet je een druif snoeien?

  Snoei de druivenplant met een snoeischaar met papegaaienbek. Wanneer je de dikkere, harde takken wilt snoeien, kun je het beste een snoeizaag gebruiken.

 3. Hoe moet je een druif snoeien? - Eerste jaren

  Het eerste jaar mag de gehele hoofdscheut van de druivenplant teruggesnoeid worden tot ongeveer 3 knoppen boven de grond. Dit zorgt ervoor dat je druif de komende jaren hard groeit en sterk wordt. Het tweede jaar zal deze scheut weer gaan uitlopen met meerdere scheuten. Kies de twee beste scheuten en verwijder de overige scheuten die zijn ontstaan. Tijdens het gehele groeiseizoen mag je de nieuwe zijscheuten wegsnoeien. In het najaar bind je de sterkste en dikste scheut van de twee vast aan bijvoorbeeld een balk, muur of draadje. De andere scheut mag geheel weggesnoeid worden. In het derde jaar zal de vastgebonden scheut, nu de hoofdstam, scheuten krijgen. Ook deze scheuten mogen vastgebonden worden.

 4. Hoe moet je een druif snoeien? - Na drie jaar

  Op de zijtakken die ontstaan, zullen druiventrossen groeien. Omdat druiventrossen alleen op nieuwe takken worden gevormd, mag je de zijtakken die druiven dragen bij elke wintersnoei afknippen. Knip deze takken net boven de eerste ontwikkelde knop af.  Vaak is dit de tweede knop van de tak, omdat de eerste knop van de tak zich dikwijls niet ontwikkelt. Zorg ervoor dat je altijd 20 centimeter afstand tussen de scheuten houdt, zodat druiven de meeste kans krijgen zich te vormen.

 5. Hoe moet je een druif snoeien? - Zomersnoei

  Tijdens de zomersnoei mogen tijdens het gehele groeiseizoen de zogenaamde ‘dieven’ uit de druif geknipt worden. Dieven zijn takjes die ontstaan in de oksel van een andere tak. Wanneer trosjes met kleine besjes ontstaan op de zijtakken, is het belangrijk dat je iedere zijtak waarop een trosje besjes groeit terugsnoeit tot ongeveer twee bladeren voorbij het trosje. Bij meerdere trosjes laat je enkel het trosje hangen dat het dichtst bij de scheut groeit. De takken waar geen trosjes aan groeien kunnen helemaal weggesnoeid worden. Met deze snoeitechniek zorg je ervoor dat de druif zich richt op de takken die druiven dragen, om grote, mooie en lekkere druiven te vormen. Na de zomer (rond september/oktober) kun je dan je druiven oogsten!

Waardering

Beoordeel dit stappenplan.

Druivenplant snoeien

3.8
3.8 of 5

680 totaal

 • 5
  316
 • 4
  158
 • 3
  54
 • 2
  40
 • 1
  112