Skip to content

Legplank voor in een kast maken

Getting someone else to do a job for you can be costly. But with the right approach you can do a lot by yourself. You’ll save time and money by using the handy step-by-step instructions that you’ll find on the SKIL website. These step-by-step instructions are divided into categories relating to the different kinds of jobs in and around the home, and give you clear, A to Z explanations.

Just click on one of our step-by-step instructions and you’ll be able to get started right away!

  1. Onderverdeling

    De onderverdeling van de planken hoeft niet noodzakelijk symmetrisch of gelijk te zijn. Je kunt ook met de onderverdeling spelen. Dat kan door hoogtes te variëren, maar ook door brede en smalle planken met elkaar af te wisselen.

  2. Welk plankmateriaal

    Het meest gebruikte materiaal voor kastplanken is spaanplaat. Dit is vaak versterkt doordat het voorzien is van fineer of kunststof aan beide zijden. Spaanplaat heeft de neiging om al bij lichte belasting door te buigen. Het lijmen of schroeven van een latje aan de voorzijde en achterzijde is vaak al voldoende om de legplank sterker en stijver te maken.

  3. Op maat zagen

    Controleer eerst met een winkelhaak of de kastwanden haaks op elkaar staan en de achterwand vlak is. De afmetingen van de nieuwe legplank neem je hetzelfde als van de bovenste of onderste legplank. Je kunt deze op maat bestellen of zelf op maat zagen met een handzaag of zaagmachine.

  4. Fineerband

    Als je gefineerd spaanplaat gebruikt, heb je bij het op maat zagen een minder fraaie voorzijde. Hierop kan je een fineerband of strijkband in dezelfde kleur plakken. Strijk met een strijkijzer op de fineerband zodat de lijmlaag smelt en op legplank hecht. Je kunt natuurlijk ook de plank volledig beplakken met plakplastic, of pagina's van tijdschriften.

  5. Plankendragers

    De volgende stap is het aanbrengen van de plankendragers. Er zijn verschillende mogelijkheden. Kijk welke er in de bestaande kast is toegepast. Veel gebruikt zijn:
    • Houten dragers die tegen de zijwanden zijn geschroefd waarop de legplank steunt. De dragers zijn even lang als de diepte van de legplank.
    • Verstelbaar systeem van legplanken. Je boort ronde gaten in de zijwanden (niet te diep) en klemt hierin een busje waarin stiften passen, waarop de legplank rust. Rechtstreeks stiften of houten deuvels in de zijwand plaatsen kan natuurlijk ook.
    • Vaste steunen of dragers met bevestiging door schroeven of spijkers, zowel in de kastwand als onder de legplank.

  6. Hoogte van de legplank

    Een punt van aandacht is het overbrengen van de hoogte van de dragers op beide zijwanden. De afstand meten vanaf de onder- en bovenzijde van de kast is geen garantie dat de legplank recht komt. Je neemt de legplank, met daarbovenop een waterpas en houdt die tussen de twee zijwanden om af te tekenen. Of je neemt de maat tussen de twee dichtstbijzijnde planken, gemeten vanaf onderzijde van de bovenste legplank.

  7. Legplank vastschroeven

    Schroef de steunen aan de kastwanden vast. Daarna leg je de legplank op de steunen en priem je er gaatjes door in de onderzijde van de plank. Schroef de legplank met korte, scherpe schroefjes vast.

  8. Versteviging

    Je kunt de legplanken verstevigen met een extra lat. Gebruik hiervoor hetzelfde materiaal als de legplank. Als je de lat vooraan plaatst, heeft dat een opdikkend effect. Gebruik witte houtlijm en zet het een tijdje vast met een houtklem, of zet de lat vast met enkele schroeven.

  9. Stappentip

    Het kan handig zijn om de kastindeling zodanig aan te passen dat je hoge en lage spullen naast elkaar kan opbergen. Je kunt dan een legplank separaat gebruiken voor kleine en hoge spulletjes. Een korte plank met een staander kan dan handig zijn.

Beoordeling

Beoordeel deze stapsgewijze beschrijving.

Legplank voor in een kast maken

4.1
4.1 of 5

277 Aantal stemmen

  • 5
    164
  • 4
    51
  • 3
    14
  • 2
    9
  • 1
    39