Flatscreen TV ophangen

78% of 100%

Omdat een flatscreen TV geen last heeft van een ontsierende diepe beeldbuis, kun je een flatscreen TV uitstekend als een schilderij aan de muur hangen. Daarnaast zijn er ook stijlvolle flatscreen steunen verkrijgbaar die ook de kabels laten verdwijnen. Er zijn verschillende soorten ophangsystemen, vaste en kantelbare. Bedenk eerst welke je wilt gebruiken.

Aandachtspunten
Voordat je gaten in de muur gaat boren, moet je controleren of er geen water-, gas- of elektrische leidingen op die plaats in de muur zitten. Er zijn speciale leidingdetectoren waarmee je eventueel aanwezige leidingen kan lokaliseren.

 1. De juiste plaats van de tv bepalen

  Bepaal waar je de flatscreen TV wilt ophangen. Je kunt de TV vlak tegen de muur hangen, of kiezen voor de mogelijkheid om het scherm te laten draaien en kantelen. Dat kan handig zijn om vanuit verschillende posities (bijvoorbeeld vanuit de keuken) een optimale zichthoek te krijgen.

 2. De juiste hoogte van de tv bepalen

  De standaardregel is dat de onderkant van een flatscreen TV 50 tot 60 centimeter boven de grond hangt. Dit is uiteraard ook afhankelijk van jouw situatie. Het is handig om vooraf een stuk karton, dat even groot is als de flatscreen TV, tegen de muur te houden. Bekijk het karton vanuit verschillende zitposities tot je de juiste hoogte van de TV bepaald hebt. Als je tevreden bent, hang je de flatscreen TV op die hoogte.
   

 3. Kan de beugel het gewicht houden?

  Koop alleen beugels die bestemd zijn voor de afmetingen van jouw flatscreen TV. Bij de specificaties van de beugel wordt ook het maximumgewicht aangegeven. Kijk in de handleiding van de flatscreen TV en vergelijk. Maak gebruik van goede pluggen en schroeven en benut alle schroefgaten in de beugel.

 4. Afstand tot de muur

  Je kunt de flatscreen TV strak tegen de muur plaatsen, al mis je dan de mogelijkheid het televisiescherm te bewegen. Ook geeft het televisiescherm warmte af. Door meer afstand van de muur te nemen, wordt het televisiescherm beter geventileerd. Je krijgt daardoor ook minder kans op donkere warmtevlekken op de muur, en je kan de flatscreen TV horizontaal en verticaal draaien.

 5. Bepaal de VESA maat

  Voor het bepalen van de juiste muurbeugel meet je achter op je flatscreen TV de afmetingen tussen de schroefgaten op. De meest voorkomende afmetingen zijn 10x10 cm en 20x10 cm, van hart tot hart.

 6. Kabels wegwerken

  Behalve de stroomkabel en de antennekabel zijn er vaak vele kabels waarmee randapparatuur aan je flatscreen TV worden gekoppeld. Denk aan DVD spelers, spelconsoles, satelliet- en digitale TV ontvangers. Vaak staat deze apparatuur in een onderliggende kast. Maar je zal toch de kabels naar het flatscreen TV moeten leiden. Met een kabelgoot kan je dat netjes oplossen. Er zijn ook grotere zuilen verkrijgbaar met een plankendrager om je apparatuur op te zetten.

 7. Tip!

  Heb je een hekel aan een kabelgoot? Dan kun je overwegen een achterwand te maken waarop de de flatscreen TV hangt. Als je deze achterwand op afstandbalkjes tegen de muur vastzet, kan je daar achter de kabels wegwerken. Overigens kan je er ook aan denken om de kabels via de kamer achter de televisie naar boven te leiden, als dat een mogelijkheid is.

Waardering

Beoordeel dit stappenplan.

Flatscreen TV ophangen

3.9
3.9 of 5

466 totaal

 • 5
  244
 • 4
  91
 • 3
  29
 • 2
  19
 • 1
  83