Fruitbomen snoeien

62% of 100%
Fruitbomen zijn onder te verdelen in twee soorten: pitvruchtbomen en steenvruchtbomen. Let goed op welke soort je in jouw tuin hebt staan, want deze bomen dienen op een ander moment gesnoeid te worden. Zo kun je optimaal genieten van je fruitboom!
 1. Wanneer moet je fruitbomen snoeien?

  Pitvruchtbomen (1) zijn bomen zoals appelbomen en perenbomen. De snoei van deze bomen valt tussen begin januari en begin maart. Wanneer je pitvruchtbomen eerder snoeit, zijn deze nog te gevoelig voor ziektes die de stam en takken kunnen aantasten. Snoei pitvruchtbomen altijd met droog weer en niet tijdens strenge vorst.

  Steenvruchtbomen (2) zijn bomen zoals kersenbomen, pruimenbomen, perzikbomen en abrikozenbomen. Het is beter deze fruitbomen niet in de winter te snoeien, omdat ze dan besmet kunnen raken met schimmels. Snoei steenvruchtbomen dus net na de bloeiperiode in april/mei of na de pluk in augustus/september.

 2. Waarmee moet je fruitbomen snoeien?

  Over het algemeen is het handig om een snoeischaar, een snoeizaag en een takkenschaar te gebruiken voor het snoeien van je fruitboom. Zo kun je een snoeischaar gebruiken voor de dunnere takken, een snoeizaag voor de dikkere takken en een takkenschaar voor de takken waar je wat moeilijker bij komt.
 3. Hoe moet je fruitbomen snoeien?

  Snoei oude takken en takken die weinig vruchten geven terug tot ongeveer tien centimeter van de stam. Wanneer een tak zich splitst in twee takken, verwijder je een van de twee takken. Op die manier creëer je een optimale vochtstroom naar de vruchten. Takken die naar beneden of naar binnen groeien mogen ook weggesnoeid worden. Knip takken tot op de stam af, zodat deze geen nieuwe scheuten zullen vormen.

Waardering

Beoordeel dit stappenplan.

Fruitbomen snoeien

3.1
3.1 of 5

190 totaal

 • 5
  59
 • 4
  38
 • 3
  19
 • 2
  18
 • 1
  56