Gazon winterklaar maken

78% of 100%
Om ervoor te zorgen dat jouw gazon gezond de winter doorkomt, is het van belang je gazon winterklaar te maken. Een bijkomend voordeel is dat je het gazon tijdens de wintermaanden nauwelijks hoeft te onderhouden. Lees hier hoe je jouw gazon winterklaar kunt maken.
 1. Stap 1: Maak het gras vrij van bladeren en ander materiaal

  Maak eerst het gazon vrij van bladeren en ander materiaal, zoals takjes die op het gras zijn gevallen of gewaaid. Dit is gemakkelijk te doen met een bladblazer. Met een bladblazer kun je niet alleen bladeren wegblazen; je kunt ook klein snoeiafval opzuigen en versnipperen, om dit vervolgens eenvoudig vanuit de opvangzak weg te gooien.
 2. Stap 2: De laatste maaibeurt voor de winter

  Je mag het gras blijven maaien, totdat je merkt dat het niet meer groeit. De laatste maaibeurt zal dan rond eind oktober plaatsvinden. Wij raden je aan de maaihoogte tijdens de laatste maaibeurt in te stellen op ongeveer 4 centimeter. Wanneer het gras wat langer is in de winter, houdt het namelijk meer weerstand en krijgt mos minder kans te groeien in je gazon.
 3. Stap 3: Ontmossen

  Wanneer in de zomermaanden mos is ontstaan tussen het gras is het goed het gazon in het najaar nog eens te verticuteren. Met een speciale ontmosser pluk je het mos eenvoudig uit het gras. Hark vervolgens het mos bijeen en ruim het op. Zonder het mos zal het gras meer licht en zuurstof krijgen. Ook kunnen voedingsstoffen het gras beter bereiken, wat in het najaar extra belangrijk is.
 4. Stap 4: Bekalken

  Om de groei van mos en onkruid in de winter nog verder tegen te gaan, kun je de zuurgraad (ofwel pH-waarde) van de grond controleren. Je kunt dit testen met een speciale pH-bodemtest die veelal verkrijgbaar is bij de tuinspeciaalzaak.

  Een te lage pH-waarde zorgt ervoor dat het gras minder voedingsstoffen kan opnemen met als gevolg dat het minder snel groeit. Zo krijgt mos de kans zich te vormen tussen het gras. Om de zuurgraad van de bodem te verhogen, wat betekent dat je de bodem minder zuur maakt, kun je kalk strooien. Gebruik speciale kalk voor het gazon en strooi het gelijkmatig over het gazon wanneer de winter begint en eventueel nog eens midden in de winter. Kalk strooien kan zelfs op sneeuw; zodra de sneeuw smelt, blijft de kalk in de bodem achter.

 5. Stap 5: Bemesten

  Ongeveer 6 weken na het bekalken mag je het gazon nog een laatste keer bemesten voor de winter begint. Dankzij de extra voedingsstoffen is het gras beter beschermd tegen ziektes, herstelt het sneller en is de kans op mosvorming in de winter kleiner.

  Er zijn verschillende soorten mest verkrijgbaar, welke onder te verdelen zijn in organische mest en kunstmest. Kunstmest is goedkoper dan organische mest en bevat alle benodigde mineralen voor het gazon. Organische mest bevat geheel natuurlijke voedingsstoffen en werkt langduriger dan kunstmest. Let op: in mest zitten stoffen die schadelijk kunnen zijn voor kinderen en huisdieren. Houd je kinderen en huisdieren dus een aantal dagen van het gazon, zodat de mest goed in de grond kan trekken. Volg altijd de instructies op de verpakking.

 6. Stap 6: Afsteken van graskanten

  Om het gazon strak en afgewerkt de winter in te laten gaan en om te voorkomen dat het gras in de winter teveel overwoekert, kun je de kanten van het gazon afsteken. Dit doe je als volgt:

  Stap 1: Draad spannen langs gazon
  Wanneer je een recht stuk gazon wilt afsteken, is het gemakkelijk dit langs een draad te doen. Plaats twee stokjes aan de uiteinden van de gazonrand en plaats in het midden eventueel ook één of meerdere stokjes. Span hiertussen een draad, ter hoogte van de grasrand. Span de draad strak, zodat de draad niet kan verschuiven.

  Stap 2: Afsteken van de kant
  Je kunt de gazonrand vervolgens afsteken met een speciale kantensteker. Steek de kantensteker langs de binnenzijde van de draad in de grasrand. Zorg ervoor dat je de kantensteker schuin in de grond steekt, zodat de rand van het gazon stevig blijft en niet afbrokkelt. Beweeg de kantensteker met een snijdende beweging langs de draad bij de grasrand.

  Stap 3: Bijeen harken graskanten
  De losgestoken rand kan nu met een hark bijeen geharkt worden.

Waardering

Beoordeel dit stappenplan.

Gazon winterklaar maken

3.9
3.9 of 5

64 totaal

 • 5
  36
 • 4
  11
 • 3
  2
 • 2
  2
 • 1
  13