Gazononderhoud in het voorjaar

72% of 100%
Wanneer het weer beter wordt en de natuur na de winter op gang komt, is het goed je gazon wat extra te verzorgen. Zo profiteer je de hele zomer van een mooi en gezond gazon.
 1. Gras vrij maken van bladeren en afval

  Maak eerst het gazon vrij van bladeren en ander materiaal, zoals takjes die op het gazon zijn gevallen of gewaaid. Dit is gemakkelijk te doen met een bladblazer. Hiermee kun je niet alleen bladeren wegblazen; je kunt ook klein snoeiafval opzuigen en versnipperen, om dit vervolgens eenvoudig vanuit de opvangzak weg te gooien.

 2. Maaien

  Zodra je merkt dat de groei van het gras op gang is gekomen, kun je het gras wekelijks maaien. Wanneer je het gazon regelmatig maait, zorg je ervoor dat er meer zuurstof bij het gras komt. Dit verkleint de kans op mosvorming. Zorg er wel voor dat het gras droog is als je het maait. Nat gras kleeft aan elkaar en kan de grasmaaier verstoppen.

  Afhankelijk van het doel van het gazon en de buitentemperatuur bepaal je hoe kort je het gras maait en stel je de grasmaaier in op de juiste hoogte. Dient het gazon voor de sier en/of bevindt het zich een groot gedeelte van de dag in de schaduw? Stel dan een maaihoogte in van ongeveer 2 à 3 centimeter. Wordt het gazon veel belopen en spelen kinderen en/of huisdieren veel op het gras? Stel in dat geval een maaihoogte in van 4 à 5 centimeter. Is het buiten warmer dan 25°C? Maai dan het gras iets minder kort dan je gewend bent. Kort gemaaid gras kan bij hoge temperaturen namelijk beschadigen tot aan de wortel.

 3. Mos verwijderen

  Wanneer in de wintermaanden mos is ontstaan in het gazon, is het goed het gazon nog eens te verticuteren. Dit kan gedaan worden met een speciale ontmosser, die het mos tussen het gras uit haalt. Het gazon wordt op die manier tegelijkertijd belucht. Zodra de groei van het gras op gang is gekomen, wat zelfs begin april al kan voorkomen, mag je ontmossen. Hark na de klus het mos bijeen en ruim het op.

 4. Zaaien

  Om in het voorjaar en de hele zomer een fris gazon te hebben en om het gazon hier en daar te laten herstellen na de winter, is het van belang dat er gezaaid wordt. Gras ontkiemt het beste wanneer de temperatuur al wat hoger is, dus rond april/mei kan gezaaid worden. Als het gazon dichtgegroeid is met gras, krijgt mos bovendien een stuk minder kans zich te ontwikkelen.

  Zorg ervoor dat het gazon goed vochtig blijft tot het graszaad mooi is ontkiemd. Loop zo weinig mogelijk over het gazon en de net ontkiemde grassprieten, deze kunnen heel gemakkelijk stukgelopen worden. Let op: vogels eten heel graag graszaad! Bij de tuinspecialist is soms speciaal zaad te verkrijgen dat vogels niet lekker vinden, maar je kunt vogels ook verjagen door hier en daar een stokje met een stuk aluminiumfolie in het gazon te plaatsen.

 5. Bemesten

  Elk gazon heeft voldoende voedingsstoffen nodig. We raden je daarom aan het gazon in het voorjaar en de zomer te bemesten. Zo is het gras beter beschermd tegen ziektes, herstelt het gras sneller en er is een kleinere kans op mosvorming.

  Er zijn verschillende soorten mest verkrijgbaar, welke onder te verdelen zijn in organische mest en kunstmest. Kunstmest is goedkoper dan organische mest en bevat alle benodigde mineralen voor het gazon. Organische mest bevat geheel natuurlijke voedingsstoffen en werkt langduriger dan kunstmest. Let op: in mest zitten stoffen die schadelijk kunnen zijn voor kinderen en huisdieren. Houd je kinderen en huisdieren dus een aantal dagen van het gazon, zodat de mest goed in de grond kan trekken. Volg altijd de instructies op de verpakking.

 6. Afsteken kantjes

  Om eventuele overwoekering vanuit de winter te verwijderen en het gazon strak af te werken in het voorjaar kun je de kanten van het gazon afsteken. Dit doe je als volgt:

  Stap 1 Draad spannen langs gazon
  Wanneer je een recht stuk gazon wilt afsteken, is het gemakkelijk dit langs een draad te doen. Plaats twee stokjes aan de uiteinden van de gazonrand en plaats in het midden eventueel ook één of meerdere stokjes. Span hiertussen een draad, ter hoogte van de grasrand. Span de draad strak, zodat de draad niet kan verschuiven.

  Stap 2 Afsteken van de kant
  Je kunt de gazonrand vervolgens afsteken met een speciale kantensteker. Steek de kantensteker langs de binnenzijde van de draad in de grasrand. Zorg ervoor dat je de kantensteker schuin in de grond steekt, zodat de rand van het gazon stevig blijft en niet afbrokkelt. Beweeg de kantensteker met een snijdende beweging langs de draad bij de grasrand.

  Stap 3 Bijeen harken graskanten
  De losgestoken rand kan nu met een hark bijeen geharkt worden.

Waardering

Beoordeel dit stappenplan.

Gazononderhoud in het voorjaar

3.6
3.6 of 5

50 totaal

 • 5
  28
 • 4
  3
 • 3
  3
 • 2
  4
 • 1
  12