Grasmaaier keuzehulp

72% of 100%

Een mooi gezond en groen gazon krijg je door regelmatig te maaien. Maar hoe kies je de juiste maaier voor jouw gazon?

 1. De juiste grasmaaier voor een klein gazon

  Een handgrasmaaier of kooimaaier werkt niet op elektriciteit, maar op duwkracht. De messen zijn gemonteerd in de vorm van een cilinder die draait wanneer de grasmaaier vooruit wordt geduwd. Dit zorgt voor een precies en gelijkmatig maairesultaat. Dankzij het compacte ontwerp kun je een handgrasmaaier gemakkelijk langs objecten op je gazon manoeuvreren. Daarnaast neemt een handgrasmaaier nauwelijks opbergruimte in beslag.

 2. De juiste grasmaaier voor een klein tot middelgroot gazon

  Een elektrische grasmaaier werkt op elektriciteit, wat grasmaaien een kleine moeite maakt. Elektrische grasmaaiers zijn doorgaans gemakkelijk langs objecten op je gazon te manoeuvreren. Bovendien hebben de meeste elektrische grasmaaiers een handige opvangbak of –zak. De elektrische grasmaaier maakt niet veel lawaai en bestaat ook in energiezuinige uitvoeringen. Let op: vanwege Europese regelgevingen hebben de meeste elektrische grasmaaiers een kort snoer. Je hebt dus ook een verlengsnoer nodig.

  Er zijn tegenwoordig ook accu-grasmaaiers en robotgrasmaaiers verkrijgbaar. Deze grasmaaiers zijn vaak een stuk duurder.

 3. De juiste grasmaaier voor een middelgroot tot zeer groot gazon

  Een benzine grasmaaier wordt vaak gebruikt voor de grotere maaiklussen. Bovendien is dit type grasmaaier erg handig op locaties waar geen of geen voldoende stroomvoorzieningen aanwezig zijn. Deze grasmaaier is krachtiger en zwaarder dan een elektrische maaier, en is vaak ook een stuk groter. Een benzine grasmaaier is minder milieuvriendelijk vanwege de uitstoot van uitlaatgassen. De benzine grasmaaier is ook beschikbaar als zitmaaier, welke bestemd is voor grotere gazons en uitgestrekte grasvelden van meer dan 500 vierkante meter.

 4. Bepaal de gewenste maaibreedte

  Grasmaaiers zijn verkrijgbaar in verschillende maaibreedtes. Vaak geldt: hoe breder de grasmaaier, hoe sneller het gazon gemaaid is. Houd bij het bepalen van de juiste maaibreedte rekening met de grootte van je gazon.

  Klein tot middelgroot gazon
  Voor een klein tot middelgroot gazon is een maaibreedte van 29 tot en met 33 centimeter voldoende. Dit zijn vaak de lichtere en compacte grasmaaiers. Gemakkelijk te hanteren en op te bergen dus!

  Middelgroot tot groot gazon
  Voor een middelgroot tot groot grasoppervlak volstaat een maaibreedte van 38 centimeter.

  Groot tot zeer groot gazon
  Voor de grote tot zeer grote oppervlakken is het handig een grasmaaier met maaibreedte van 38 centimeter of meer aan te schaffen.

  Wanneer je een groot gazon hebt waarop je rond veel bomen of struiken moet maaien, is het soms fijner te werken met een kleinere maaibreedte.

 5. Verstelbare maaihoogte

  De maaihoogte van de meeste grasmaaiers is in hoogte verstelbaar. Zo kun je de afstand tussen de messen van de grasmaaier en het gazon afstellen op de hoogte van het gras. Bij sommige grasmaaiers kan de maaihoogte variabel worden ingesteld, bij andere zijn een aantal vaste standen mogelijk.

 6. Het vermogen van de grasmaaier

  Het vermogen en de snelheid van een grasmaaier worden veelal aangegeven met het wattage en het aantal omwentelingen per minuut. Over het algemeen geldt: hoe kleiner het gazon, hoe minder vermogen nodig is om te maaien. Zo zijn elektrische grasmaaiers verkrijgbaar met een vermogen van 500 Watt, maar ook van 1300 Watt. Benzinegrasmaaiers hebben veelal een groter vermogen dan elektrische maaiers en zijn daarmee geschikt voor een groter oppervlak.

 7. Gras opvangen

  Sommige grasmaaiers laten het gemaaide gras achter op het gazon. Dit betekent dat je het gras nog bij elkaar moet harken, wat best lang kan duren als je een groot gazon hebt. Veel grasmaaiers worden daarom geleverd met een opvangbak of –zak. Zo wordt het gemaaide gras meteen opgevangen.

 8. Mulch maaien

  Een andere optie is een mulch-maaier. Dit type grasmaaier versnippert het gemaaide gras meteen en verdeelt het gelijkmatig tussen het gras. Daarmee voorkom je uitdroging van de grond en schimmels krijgen minder kans zich te ontwikkelen. De grassnippers composteren vervolgens in het gazon, waardoor het gazon direct goede, natuurlijke voedingsstoffen meekrijgt.

 9. Grastrimmer

  De grastrimmer is een gemakkelijke oplossing voor trimklussen langs muren, omheiningen en bloembedden, of simpelweg voor het bijwerken van de randen van je gazon. Kortom: op plaatsen waar je met een normale grasmaaier niet zomaar bij kunt. Ook voor kleinere stukken gras op ongelijk terrein is een grastrimmer bij uitstek een handig tuingereedschap.

  Een grastrimmer met een lager vermogen is geschikt voor het trimmen van de graskanten, terwijl een grastrimmer met hoger vermogen gebruikt kan worden voor het maaien van onkruid en hogere, taaiere grassen. Grastrimmers hebben een kunststof mesje of een nylon draad. Het grote voordeel van een nylon draad is dat wanneer deze breekt, er maar een klein stukje van de gehele spoel afbreekt. De draad kan vervolgens - automatisch of handmatig - weer worden verlengd.

  Draag altijd een veiligheidsbril, een lange broek en dichte schoenen als je een grastrimmer gebruikt.

Waardering

Beoordeel dit stappenplan.

Grasmaaier keuzehulp

3.6
3.6 of 5

133 totaal

 • 5
  58
 • 4
  28
 • 3
  13
 • 2
  5
 • 1
  29