Hondenhok maken

72% of 100%

Voor honden die veel buiten zijn, is een plek om te ontsnappen aan regen, wind en felle zon een must. Het bouwen van een hondenhok is een relatief eenvoudig karwei. Houd er rekening mee dat het hondenhok evenredig groot moet zijn met de afmetingen van je hond. Groter is niet altijd beter, want honden voelen zich veiliger in een kleine ruimte. In een goed passend hondenhok houdt je hond zijn natuurlijke lichaamswarmte goed vast.

Aandachtspunten
Voor de afmetingen van het hondenhok gaan we uit van een kleine tot middelgrote hond, met een gewicht van ±45 kilo. We bouwen het hok van hout, want hout is van oorsprong goed isolatiemateriaal dat zorgt voor koelte in de zomer en warmte in de winter. Voor de veiligheid van je hond gebruik je materialen van duurzame kwaliteit. We maken dit hondenhok met een vaste vloer, dat is comfortabel en hygiënisch.

We maken een eenvoudig hondenhok met een A-frame, dat is gemakkelijk te maken. Je kunt het best weerbestendig tuinhout gebruiken, want het hok wordt blootgesteld aan allerlei weersinvloeden. Watervast multiplex, betonplex en geïmpregneerde houtsoorten zijn uitstekend bruikbaar. Het beste kun je tuinhout gebruiken met FSC-keurmerk. De milieuvriendelijke impregnatiemethode hiervan maakt verdere behandeling overbodig.

Benodigde materialen
Onderstaande afmetingen zijn een richtlijn. Lengte, breedte en hoogte zijn in verhouding aan te passen naar eigen inzicht en afmetingen van de hond.

Frame: 4 balken van 44×44mm, ±100cm lang  

A-Steunen:
- 4 balken voor staanders van 28×58mm ±100cm lang
- 1 nokbalk van 44×44mm ±120cm lang

Bodemplaat:
- betonplex 12mm ± 100x100cm
- 4 vlonderpoten, balk 90x90mm 12cm hoog

Dak:
- 14 planken 125x22mm ±120cm lang
- hoekbalkjes voor opening 75x20mm 32x ±130 en 2x ±170cm lang

Achterwand: gemonteerd in driehoekvorm gezaagd van rabatdelen 18mm

Voorwand: gemonteerd in driehoekvorm gezaagd met opening

Verder heb je nodig:
- Rabatdelen van geïmpregneerd grenen 18mm dik met werkende breedte 120mm = 2x 6 stuks lengte ± 1000mm. (Gebruik je onbehandeld hout dan moet je dat behandelen met verf of beits, om rotting tegen te gaan.)
- 4 verbindingslatten lang 1000mm
- Hoeklatjes 20mm

 1. Het basisframe

  Eerst ga je het basisframe opbouwen. Bij al het hout wat je vast gaat schroeven, moet je eerst de gaten voorboren. Daarmee voorkom je dat het hout splijt. Maak het frame volgens tekening van balken van 44x44mm. Onder het frame monteer je op de hoeken 4 klossen om het frame van de grond te lichten.

 2. A-steunen

  De A-steunen worden gevormd door een driehoek. De onderzijde van de driehoek zaag je in een hoek van 60° en de bovenzijde in een hoek van 30°. Daarna zet je de onderste hoeken van de balkjes vast, met gegalvaniseerde (of RVS) schroeven.

 3. Nokbalk

  Bouw het frame verder door de twee A-steunen samen te monteren met de nokbalk, met een lengte van 120cm, zoals je kunt zien in de tekening. Zorg ervoor dat de driehoeken recht lijnen. Gebruik een waterpas om te controleren of de A-frames recht staan, voordat je de nokbalk vastschroeft.

 4. Bodemplaat

  Zaag op de vier hoeken de openingen van de staanders uit de vloerplaat. Laat de bodemplaat tussen de balken zakken en schroef deze vast. Verruim eerst de voorgeboorde gaten in het betonplex met een verzinkboor, zodat de verzonken schroeven mooi vlak komen te liggen.

 5. Dak waterdicht maken

  Als je het dak van het hondenhok 100% waterdicht wilt maken, breng je vooraf dikke plastic folie (bijvoorbeeld vijverfolie) aan over het A-frame en zet dit vast met nietjes. Hierna volgt het dak van het hondenhok.

 6. Dak aanbrengen

  Gebruik hiervoor dakpansgewijs geplaatste plankjes van 165x22mm. Schroef eerst een plank aan de bovenzijde vast. Onder deze plank plaats je een afstandsblokje, om het dakpaneel eronder te kunnen schuiven. Hierdoor blijft het paneel vastzitten en dit voorkomt inregenen. Voor het losse dakpaneel maak je een frame van balkjes van 75x20cm en schroef je dakpansgewijs, de horizontale dakplanken vast.

 7. Achterwand hondenhok

  Monteer separaat de voor- en achterwanden door telkens 6 planken aan elkaar te bevestigen met tand- en groefverbindingen. Zorg dat elke verbinding strak aansluit. Zet de planken in een hoek van 60 graden vast (in de vorm van het A-frame) met 2 verbindingslatten (B) per wand. Deze verbindingslatten moeten binnen het A-frame vallen, houd dus rekening met de tussenruimte. Het bovenste plankje schroef je apart vast.

 8. In driehoek zagen

  Teken vanaf het middelpunt de schuine lijnen voor het dak af tot aan de bovenzijde van de zesde plank. Gebruik een cirkelzaag, zaag de achterwand in dezelfde driehoek vorm als de A-steun en schroef die vast.

 9. Voorwand

  Teken de ingang in de voorste wand vanaf de eerste tot de vierde plank. De ingang van het hondenhok plaats je in het midden. De vorm van de ingang loopt aan de bovenkant mee met de daklijn. Dit is een hoek van 60 graden. Boor vooraf gaten op de bovenhoeken, hierdoor loopt de decoupeerzaag niet vast bij het draaien. Volg de afgetekende lijn en zaag de rest van de opening uit. Boven het midden monteer je een verbindingslatje ter versteviging, deze schroef je boven en onder vast.

 10. Monteren

  Zet het hondenhok in elkaar door de voor- en achterwand te plaatsen en vast te schroeven aan het basisframe. Boor de schroefgaten voor en gebruik verzonken schroefkoppen voor een glad resultaat. Werk tenslotte de hoeken van de ingang af met hoeklatjes voor een mooie afwerking.

Waardering

Beoordeel dit stappenplan.

Hondenhok maken

3.6
3.6 of 5

306 totaal

 • 5
  147
 • 4
  38
 • 3
  29
 • 2
  23
 • 1
  69