Hortensia snoeien

54% of 100%

De hortensia is een sterke en gemakkelijk te onderhouden plant. De hortensia bloeit een half jaar lang en is zelfs geschikt als haag. Voor de snoei van de hortensia is het belangrijk te weten dat hortensia’s in twee verschillende groepen opgedeeld kunnen worden: bloeiers op oude knoppen en bloeiers op nieuwe knoppen.

De naam zegt het al: bloeiers op oude knoppen bloeien op knoppen die het jaar ervoor zijn voorbereid. Deze hortensia’s mogen vóór de winter (na de bloei), of na de winter (vóór maart) gesnoeid worden. Wanneer je deze hortensia’s in het voorjaar snoeit, zullen ze nauwelijks bloeien.

Bloeiers op nieuwe knoppen bloeien op takken die vanaf het voorjaar gevormd worden en bloeien gewoon door na het snoeien. Deze hortensia’s mogen vroeg in het voorjaar gesnoeid worden.

 1. Waarmee moet je een hortensia snoeien?

  Het snoeien van een hortensia is geen zware klus. Je kunt een snoeischaar met papegaaienbek gebruiken om de bloemen en takken van een hortensia te snoeien.

 2. Hoe moet je een hortensia snoeien?

  Bloeiers op oude knoppen snoei je door de uitgebloeide bloemen weg te knippen, vlak boven het bovenste paar dikke en gezonde knoppen. Bescherm hortensia’s die bloeien op oude knoppen bij nachtvorst extra tegen de kou, zodat nieuwe bloemknoppen niet bevriezen. Dit doe je door de struik af te dekken met vliesdoek of noppenfolie. Haal het doek of de folie weer weg zodra de vorst verdwenen is.

  Bij bloeiers op nieuwe knoppen hoeven de oude bloemen in het najaar niet gesnoeid te worden. De nieuwe bloemen ontstaan op dezelfde tak onder de uitgebloeide bloemen. Wanneer je deze uitgebloeide bloemen laat zitten, beschermen zij de nieuwe bloemen tegen vorst. Vroeg in het voorjaar mogen de oude bloemen van de struik geknipt worden om ruimte te maken voor de nieuwe bloemen.

Waardering

Beoordeel dit stappenplan.

Hortensia snoeien

2.7
2.7 of 5

311 totaal

 • 5
  71
 • 4
  54
 • 3
  29
 • 2
  28
 • 1
  129