Houten kerstboom maken

74% of 100%

Een herbruikbare houten kerstboom is geschikt voor zowel binnen als buiten. De houten kerstboom kan uitgevoerd worden als tafelmodel, vlak ornament of met dezelfde afmetingen als een gewone kerstboom. Uitgevoerd in watervast multiplex is de houten kerstboom op vele verschillende manieren te maken en kan deze eenvoudig worden gedemonteerd en plat worden opgeslagen. Multiplex is verkrijgbaar in verschillende diktes en afmetingen. Als je de houten kerstboom blank laat, geeft dit een natuurlijke uitstraling. Maar je kunt hem ook vernissen of een kleur geven. Met een randsealer kun je de kopse kanten afdichten. Hierdoor wordt je houten kerstboom voor buiten duurzamer en is deze vele jaren te gebruiken.

 1. Voorbeelden houten kerstbomen

  Enkele voorbeelden van houten kerstbomen; een tafelmodel gekruist met driehoekvlakken, vlak met latten geschikt voor tegen de muur en gekruist met ronde vlakken. Een ander 3-dimensionaal voorbeeld is een boom met kruislatten Deze is variabel in hoogte te maken, door meer of minder kruislatten te gebruiken.

 2. Vloermodel kerstboom

  Als je voor een vloermodel kiest, neem dan in overweging dat de boom niet te plomp wordt. Dit doe je door de vorm aan te passen en in smalle stroken uit te voeren. Zo wordt de boom slanker en is deze geschikt voor een groter formaat. De driehoeken komen onder een hoek te staan van 15°. De kerstversieringen, mini led-lampen, ballen en sterren kan je zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde van de boom aanbrengen.

 3. Kies het formaat van de houten kerstboom

  Gebruik watervast multiplex voor zowel een kleine tafelboom als grote vloerboom. Voor een klein formaat houten kerstboom kies je 9mm dik multiplex. Kies voor een grote boom 12 of 18mm dik. Op de tekening geven we de afmetingen weer voor een houten kerstboom met een hoogte van ± 1450mm. Je bent natuurlijk vrij om een andere takvorm te kiezen.

 4. Profielstukken maken

  Kies het aantal profielstukken voor je houten kerstboom: 4, 6 of 8 delen. Voor een gelijkmatige takvorm, snij of knip je een kartonnen mal. Hiermee worden alle takken gelijk. Trek met een potlood langs de kartonnen mal en maak een regelmatig takkenpatroon. Het bovenste gedeelte staat onder een hoek van 15 graden om straks de punten mooier bijeen te brengen.

 5. Scheuren voorkomen

  Boor gaten op de hoekpunten van de takken met een houtboor van 8mm. Hierdoor scheurt het hout minder snel op de snijpunten en kan je de decoupeerzaag gemakkelijker manoeuvreren.

 6. In vorm zagen

  Zaag met een decoupeerzaag het eerste complete profielstuk uit. Zaag rustig, laat de machine het werk doen, gebruik een scherpe zaag en volg nauwkeurig de lijnen.

 7. Eerste profielstuk als sjabloon gebruiken

  Schuur de zaagsneden glad en gebruik dit eerste profielstuk als sjabloon voor alle andere profielstukken. Trek met een potlood langs de randen en markeer de gehele omtrek. Benut de multiplex plaat zo effectief mogelijk, door de profielstukken in elkaar te passen.

 8. Zaag de profielstukken

  Zaag met een decoupeerzaag alle takvormen van de profielstukken. De rechte stukken zaag je met een cirkelzaag op maat. Verwijder splinters en schuur de randen met schuurpapier (korrel 180) mooi glad.

 9. Verbindingslatten kerstboom

  De basis van deze boomdriehoek, dit is de breedte van de boom op de vloer, is ±780mm. De 6 profielstukken worden aan de onderzijde bij elkaar gehouden door verbindingslatten. Uit de restantdelen van de multiplexplaat zaag je verbindingslatten van ±40 x 370mm. Aan beide uiteinden boor je een gat van 8mm, waardoor straks een sisaltouwtje wordt gestoken.

 10. Samenstellen van de houten kerstboom

  Stel de houten kerstboom samen. Bij zes profielstukken; eerst de twee tegenover staande profieldelen neerzetten en daarna de 4 andere delen. Om de profielstukken bij elkaar te houden, boor je aan de bovenzijde gaten van 8mm en bindt je de zes profielstukken met een sisaltouwtje netjes samen.

 11. Verbindingslatten monteren

  Aan de onderzijde worden de zes profielstukken bijeengehouden door zes verbindingslatten, die in het midden samenkomen. Deze latten worden samengebonden met sisaltouwtjes en vormen zo een gelijkmatige zes-vorm. We gebruiken hier sisaltouw, omdat dit qua kleur en samenstelling mooi en natuurlijk overeenkomt met blank multiplex.

Waardering

Beoordeel dit stappenplan.

Houten kerstboom maken

3.7
3.7 of 5

75 totaal

 • 5
  41
 • 4
  5
 • 3
  8
 • 2
  5
 • 1
  16