Jaloezieën op maat maken en ophangen

76% of 100%

Als je een standaard kozijn hebt, kun je waarschijnlijk een zonwering vinden die precies past. Informeer bij de leverancier van de kozijnen of zij een bijpassend product hebben. Is dit niet het geval, dan kun je de jaloezieën eenvoudig op maat maken. Kies voor jaloezieën die iets hoger en breder zijn dan de afmetingen van je kozijn. De jaloezieën zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en materialen, zoals vinyl, aluminium, hout en textiel.

Aandachtspunten
Volg altijd de meegeleverde instructies voor het ophangen van de jaloezieën!

 1. Voordelen van jaloezieën

  Dit type zonwering heeft een uitstekende isolerende werking. In de winter stroomt de warme luchtstroom de ruimte in. De holle zijde van de lamellen zijn dan naar binnengericht. In de zomer wordt de warme luchtstroom naar boven afgevoerd. De holle zijde van de lamellen zijn dan naar buitengericht. Deze jaloezieën hebben een bovenbalk met een trek- en kantelmechanisme.

 2. Verschillende ophangsystemen

  Jaloezieën kunnen geleverd worden met verschillende soorten ophangbeugels. Er is de kokerbeugel met een afsluitklepje en de hoekbeugel met draaihendel om de bovenbalk vast te zetten.

 3. De juiste plaats kiezen

  Afhankelijk van de beschikbare ruimte en je persoonlijke voorkeur, kun je de jaloezieën op verschillende manieren voor het raam plaatsen:
  1. Aan het kozijn ophangen (bij kunststof kozijnen af te raden aangezien de gaten naderhand niet meer te repareren zijn)
  2. Boven het kozijn tegen de muur plaatsen
  3. Aan het plafond ophangen

 4. Beugels bevestigen

  Bepaal de plaats van de eerste beugel en markeer de boorgaten. Boor voor het plaatsen op het kozijn de gaten even voor met een dunne houtboor (2,5 mm). Komt de jaloezie tegen de muur, gebruik dan een 6 mm steenboor of betonboor en plaats de pluggen. Schroef vervolgens de eerste beugel gedeeltelijk vast. Stel, met gebruik van een lange lat, de rail met een waterpas horizontaal. Hierna markeer je de plaats van de tweede beugel. Indien er nog een derde beugel nodig is, let dan op de plaats van die beugel t.o.v. het ladderkoordje.

 5. Binnenmaat

  Nadat je de steunen hebt geplaatst kun je de binnenmaat tussen de zijsteunen opmeten. Teken deze maat af op de boven- en onderbalk van de jaloezie. Houd bij het opmeten rekening met de einddoppen van de balken.

 6. Bovenbalk en onderbalk inkorten

  Maak de boven- en onderbalk op maat en bescherm daarbij de jaloezieën met een doek of een stuk karton. Plaats de einddoppen na het zagen weer terug op de balken.

 7. Lamellen inkorten

  Hang de jaloezie voor het inkorten tijdelijk op en teken de binnenmaat op de onderste lamel af. Verdeel deze binnenmaat gelijkmatig over de linker- en rechterkant. Knip met een speciale lamellenknipper of een schaar de lamel op maat. Knip daarna de andere lamellen op maat (gebruik het overgebleven stukje lamel als maat voor de rest). Daarna kun je de jaloezie ophangen en de steunen sluiten.

 8. Hoogte aanpassen

  Als de jaloezie te hoog is, dan is het lamellenpakket aan de onderzijde te dik. Je kunt de overtollige lamellen verwijderen. Haal de kunststof dopjes uit de onderbalk en knoop het koord aan de onderzijde los. Verwijder de onderbalk en haal de overtollige lamellen uit het ladderkoord. Daarna kun je de onderbalk weer terugplaatsen en het koord doorvoeren. De kunststof doppen kunnen weer terug op de balk en het ladderkoord kan op maat worden afgeknipt en vastgeknoopt. Als laatste bevestig je de draaistok in de houder.

Waardering

Beoordeel dit stappenplan.

Jaloezieën op maat maken en ophangen

3.8
3.8 of 5

182 totaal

 • 5
  85
 • 4
  38
 • 3
  21
 • 2
  12
 • 1
  26