Kippenhok maken

72% of 100%

Het bouwen van een kippenren is een leuk weekendkarwei. Wie kippen houdt, krijgt niet alleen elke dag kakelverse eieren, maar kan aan de kippen ook zijn voedselafval uit de keuken kwijt.

Aandachtspunten
Kippen hebben een nachthok nodig dat bescherming biedt tegen kou en regen en waarin ze veilig kunnen slapen. Middelzware rassen hebben voldoende aan 1,5 vierkante meter per kip. Krielkippen hebben aan de helft voldoende. Houd rekening met een geschikte vorm en afmeting van de zitstokken.

Het kippenhok moet goed geventileerd zijn. Een goed kippenhok biedt naast een warm nachthok een plek waar de kippen buiten kunnen scharrelen. Plaats het hok op een plek waar zon en schaduw is.

Overzicht
Het nachthok van dit kippenhok is verhoogd, zodat water gemakkelijk wegloopt en het verblijf droog blijft. De opening van het hok is groot genoeg, zodat de kippen gemakkelijk het hok in en uit kunnen. Dankzij het zijluik kun je het hok goed schoonmaken en is het eenvoudig om eieren te rapen. In het kippenhok kun je verschillende nestkastjes maken, gevuld met stro. De bodemplaat van betonplex is glad, waterbestendig en gemakkelijk schoon te maken.

Benodigde materialen
Deze afmetingen zijn richtlijnen. Lengte, breedte en hoogte zijn in verhouding aan te passen naar eigen inzicht.

Frame:                 
- 2 lengtebalken van 44×44 mm, ±400 cm lang
- 4 breedtebalken van 44×44 mm ±160 cm lang

A-steunen:
- 6 balken voor staanders van 28×58 mm ±160 cm lang
- 1 nokbalk van 44×44 mm ±400 cm lang
- 3 dwarsbalken 28x58 mm ±76 cm lang

Bodemplaat:     
- Betonplex 12 mm ±70x200 cm

Draagbalken:    
- 2 langsliggers 28x58 mm ±420 cm lang 
- 2 dwarsliggers ±95 cm lang                      

Zijwanden:                        
- 6 planken 165x22 mm  ±200 cm lang dichte zijde
- 6 planken 165x22 mm  ±200 cm lang open zijde
- Balken voor zijopening 75x20 mm 3x ±130 en 2x ±170 cm lang

Achterwand: 12 mm betonplex in driehoek gezaagd ± 156 cm per zijde
Trapje: plankje 30 cm breed ±125 cm lang, met kleine ribbels
Gaas: kippengaas 200cm x 800 cm
Gaaslatten: waar nodig het gaas afwerken met latjes van 50x10 mm
Legnest/stok: 12 mm betonplex, stok 5x4 cm

 1. Bouwtekening kippenren

  Dit A-frame kippenhok is geschikt voor 3 tot 4 kippen. De lengte-afmetingen die je gebruikt, zijn afhankelijk van het aantal kippen dat je wilt houden. Gebruik weerbestendig tuinhout, zoals tuinhout met FSC-keurmerk. Dit is op milieuvriendelijke wijze geïmpregneerd, waardoor verdere behandeling niet nodig is. Watervast multiplex, betonplex en geïmpregneerde houtsoorten zijn uitstekend bruikbaar.

 2. Het basisframe

  De eerste stap is het samenstellen van het frame van de kippenren. Je maakt het frame volgens tekening van balken van 44x44 mm. Om te voorkomen dat het hout splijt bij het vastschroeven kun je het beste alle gaten eerst voorboren.

 3. A-steunen

  De A-steunen worden gevormd door een driehoek. De onderzijde van de driehoek zaag je in een hoek van 60°. De bovenzijde van de driehoek zaag je in een hoek van 30°. Daarna zet je de onderste hoeken van de balkjes vast met gegalvaniseerde schroeven van ongeveer 65 mm.

 4. A-steunen met nokbalk

  Bouw het frame van het kippenhok door de drie A-frames te monteren met de nokbalk. Zorg ervoor dat de driehoeken netjes uitgelijnd zijn. Controleer met een waterpas of de A-frames recht staan voordat je de nokbalk vastschroeft.

 5. Middelste dwarsbalken

  Hierna schroef je de middelste dwarsbalken, met een lengte van ongeveer 76 cm, tussen de A-steunen. Controleer met een waterpas of de dwarsbalken recht liggen, want hierop komt de bodemplaat van het nachthok.

 6. Draagbalken

  Nu plaatsen we de langsliggers, die tevens dienen als handgrepen voor en achter. Gebruik een waterpas voor het aanbrengen van de langsliggers en zorg ervoor dat het geheel volledig horizontaal staat. Plaats daarna de horizontale dragers aan beide zijden.

 7. Bodemplaat

  Zaag een stuk multiplex of liefst betonplex op maat en schroef dit vast op de langs- en dwarsliggers.

 8. Dak nachthok (achterzijde)

  Daarna volgt het achterste dak van het nachthok. Hiervoor gebruik je dakpansgewijs geplaatste plankjes van 165x22 mm.

 9. Dak nachthok (voorzijde)

  De voorzijde van het dak van het nachthok wordt gebruikt als toegang. Schroef eerst een plank aan de bovenzijde vast. Onder deze plank plaats je een afstandsblokje om het dakpaneel eronder te kunnen schuiven. Hierdoor blijft het paneel vastzitten en dit voorkomt inregenen. Voor het losse dakpaneel maak je een frame van balkjes van 75x20 cm. Hierop schroef je dakpansgewijs de horizontale planken vast. Je kunt het dak eventueel aan de onderzijde vastzetten met een draaibaar houten blokje of een koffergrendel.

 10. Achterwand kippenhok

  Gebruik een cirkelzaag of een scherpe handzaag. Zaag de achterwand in dezelfde driehoeksvorm als de A-steun en schroef deze vast.

 11. Achterwand als deur

  De achterwand van het kippenhok kan als alternatieve toegang dienen voor het nachthok. Gebruik hiervoor twee scharnieren aan de onderzijde. De voorzijde van het dak van het nachthok schroef je dan geheel vast.

 12. Trapje

  Maak een eenvoudig tredeplankje met opgeschroefde latjes om het voor de kippen gemakkelijk te maken het nachthok te betreden. Vergeet niet om alles voor te boren om te voorkomen dat het hout gaat splijten. Schroef de tredeplank vast op de dwarsbalk van het basisframe.

 13. Zitstokken

  Welke diameter zitstokken je kiest, is afhankelijk van de grootte van het kippenras. Plaats de zitstokken op ongeveer 15 cm vanaf de bodem. Goede zitstokken zijn niet rond, omdat dit te weinig steun geeft. Ze zijn bij voorkeur rechthoekig tot ovaal van vorm. Gemiddeld is een zitstok 5,5 cm breed en 4 cm dik. De breedste zijde van de stok gebruik je horizontaal, zodat de kippen voldoende steun hebben.

  Legnest
  Een legnest is aanwezig in elk kippenhok. Een legnest met een oppervlak van 30x30 cm en een hoogte van ongeveer 40 cm voldoet. Breng in het legnest een laag grit aan. Zo kan de hen tijdens het leggen van eieren een ‘graantje meepikken’ van de kalk in het grit, die nodig is voor de eischaal. Je kunt ook hooi of stro gebruiken, als je het maar regelmatig ververst.

 14. Gaas aanbrengen

  Bevestig het kippengaas op de kippenren en zet dit vast met nietjes of krammetjes. Breng hierover afwerklatjes aan om je niet te bezeren aan het gaas. Je kunt het gaas ook aanbrengen voordat je de draagbalken plaatst, maar dan is het moeilijker om het trapje te plaatsen.

 15. De bodembedekking

  Deze kippenren is gemakkelijk in de tuin te verplaatsen, waardoor de ondergrond telkens vers is. Gebruik als bodembedekking in het nachthok bij voorkeur houtkrullen, schoon scherp zand of een mengsel hiervan. Als je liever stro gebruikt, let er dan op dat het luchtig blijft. Door dagelijks wat graan in het stro te strooien, zullen de kippen dit vanzelf luchtig houden.

Waardering

Beoordeel dit stappenplan.

Kippenhok maken

3.6
3.6 of 5

552 totaal

 • 5
  255
 • 4
  92
 • 3
  54
 • 2
  34
 • 1
  117