Klimplant snoeien

54% of 100%
Klimplanten zijn handig om als afscheiding te gebruiken in je tuin, maar voor je het weet groeit je klimplant alle kanten op. Bij het snoeien van klimplanten wordt onderscheid gemaakt tussen bloeiende klimplanten, zoals kamperfoelie en bladklimmers, en blad-klimplanten zoals klimop.
 1. Wanneer snoei je een klimplant?

  Voor bloeiende klimplanten is het belangrijk te weten of ze in het voorjaar of in de zomer bloeien. Bij bloei in het voorjaar zijn de knoppen al in het vorige groeiseizoen gevormd. Die planten moet je snoeien na de bloei. Bij bloei in de zomer worden de knoppen in de maanden ervoor, vanaf het voorjaar, gevormd. Die planten mogen direct na de winter worden gesnoeid.

  Blad-klimplanten zoals klimop, kunnen tijdens het groeiseizoen steeds wat worden teruggesnoeid om een dichte vertakking te krijgen. Oud blad kan bij klimop in de winter worden weggeknipt. Bij bladverliezende klimplanten kunnen hele stengels worden verwijderd die verkeerd groeien.

 2. Waarmee snoei je een klimplant?

  Wanneer je de klimplant gaat snoeien, is het verstandig het juiste gereedschap gereed te hebben. Voor dunne takken is een snoeischaar vaak voldoende; voor de dikkere, hardere takken kan een takkenschaar en zelfs een snoeizaag handig zijn. Heb je echt een grote snoeiklus van bijvoorbeeld je overwoekerde klimop? Dan kan een heggenschaar een handig hulpmiddel zijn.
 3. Hoe snoei je een klimplant?

  Bloeiende klimplanten en blad-klimplanten groeien mooier en beter wanneer de oude takken worden ingekort. Maak de zijscheuten van de klimplant niet te kort vanaf de aanhechting met de hoofdscheut. Voor het terugsnoeien van een overwoekerde klimplant kan het eventueel nodig zijn wat meer scheuten weg te halen.

Waardering

Beoordeel dit stappenplan.

Klimplant snoeien

2.7
2.7 of 5

57 totaal

 • 5
  16
 • 4
  7
 • 3
  4
 • 2
  8
 • 1
  16