Konijnenhok maken

72% of 100%

Je kunt een konijnenkooi gemakkelijk zelf maken. Een goed konijnenhok geeft beschutting, is gemakkelijk schoon te maken en is bestand tegen vocht.

Aandachtspunten
•    Je konijn heeft ruimte nodig om gezond te blijven
•    De afmetingen van het hok zijn afhankelijk van het konijnenras, een Vlaamse Reus heeft meer ruimte nodig dan een dwergkonijntje
•    Maak een hok met een ruime opening en zorg voor een warme zijde en een schaduwkant
•    Het konijnenhok moet een veilige plek zijn, waar je konijn beschermd is tegen roofdieren
•    Gebruik voor het konijnenhok duurzaam hout

Aandachtspunten bij een houten constructie
•    Plaats op de deur een goede en degelijke vergrendeling met metalen scharnieren
•    Het aansluiten van het dak op het frame is één van de meest belangrijke werkzaamheden tegen vocht, het dak moet minstens 5 cm rondom oversteken
•    Boor alle gaten van het konijnenhok voor, om splijten van het hout te voorkomen
    
Benodigde materialen
Frame: balken met afmetingen van 28x28 mm
Omkasting (onder): planken met afmetingen van 21x92 mm
Bodemplaat: betonplex 12 mm dik
Omkasting:
- plankjes met afmetingen 21x92 mm
- betonplex t.b.v. tussenschot
- roestvrijstalen scharnieren en schuifslot
- gaas of rooster

Opmerking: je kunt ook plaatmateriaal gebruiken in plaats van losse plankjes.

 1. Het opbouwen van het frame

  De eerste stap is de bouw van het frame van de behuizing. Zoals je kunt zien op de tekening, maak je het frame met balkjes van 32x32mm. Controleer met een waterpas of de hoeken recht zijn en haaks staan.

  Draagframe
  Dit deel van het frame is nodig om de bodemplaat te dragen en de omkasting te monteren. De afmetingen en uitvoering dienen als voorbeeld, je kunt de maten zelf aanpassen.

 2. Voorkom dat je konijn ontsnapt

  Om te voorkomen dat je konijn in de grond graaft, kun je een bodemplaat in het konijnenhok maken. Wil je jouw konijn wel laten graven, dan is het verstandig om stevig gaas in te graven (± 20 cm diep) zodat het konijn wel kan graven, maar niet kan ontsnappen.

 3. Vloerdeel en trapje

  Voordat je de ombouw gaat monteren, zaag je een stuk betonplex in de juiste binnenmaat en zet je dit vast. Maak een loopplankje of ladder van een stukje multiplex en plaats dit in de opening, zoals op de tekening. Schroef een dwarslatje voor fixatie van de loopplank.

   

 4. De omkasting maken

  De omkasting van het konijnenhok maak je door plankjes tegen het frame te schroeven. Boor de schroefgaten voor om splijten te voorkomen. Bevestig kippengaas tegen de openingen, met een nietpistool of krammen.

   

 5. Tussenschot plaatsen

  Het tussenschot is bedoeld ter bescherming voor de nacht. Hierin maak je een opening die groot genoeg is voor het konijn om door naar buiten en binnen te gaan.

 6. Afwerklatjes aanbrengen

  Werk de buitenomtrek af met sierlatjes om de scherpe randen van het gaas weg te werken. Volg hierbij de tekening van het konijnenhok. Boor de gaten voor tegen het splijten van het hout en controleer of alle hoeken haaks gemonteerd zijn.

 7. De deuren maken

  Maak de deuren volgens de tekening. Neem een overlap van de sierlatten, hierdoor sluiten de deuren beter af tegen het kozijn. Let op de draairuimte van de onderste sierlat van de bovenste deur en de bovenste sierlat van de onderste deur. Neem de afmetingen ruim genoeg om speling te houden bij het uitzetten van het hout. Plaats de deuren in de opening en monteer twee gegalvaniseerde of roestvrijstalen scharnieren op beide deuren. Bevestig een schuifslot op de boven- en de onderdeur.

 8. Dakafwerking

  Maak een dakframe van balkjes op maat, zodat het frame binnen het konijnenhok valt. Voor de dakplaat gebruik je een plaat betonplex of watervast multiplex van 12 of 18 mm.

  Schroef met twee scharnieren de dakplaat op het frame. Zorg ervoor dat de dakplaat een oversteek heeft van rondom minstens 5 cm en aan de voorzijde 10 cm. Daarmee voorkom je waterinslag en blijft het hok goed droog.

 9. Dak van het konijnenhok waterdicht maken

  Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het dak van het konijnenhok waterdicht is. Beplak daarom het dak met zelfklevende bitumineuze dakbedekking. Als alternatief kun je asfalt shingles nemen. Begin bovenop met een omvouw en maak de dakbedekking vast aan de onderkant met verzinkte nietjes of kopspijkertjes.
   

Waardering

Beoordeel dit stappenplan.

Konijnenhok maken

3.6
3.6 of 5

1175 totaal

 • 5
  547
 • 4
  194
 • 3
  91
 • 2
  65
 • 1
  278