Kozijnen en deuren verven (buiten)

74% of 100%

Voordat je aan het buiten schilderwerk begint, moet je beslissen of je met alkydverf of met acrylverf gaat werken. Welke verf moet je gebruiken op een oppervlak dat al geverfd is? In principe moet je doorgaan met dezelfde soort verf die gebruikt is. Je hebt water verdunbare verf zoals acrylverf en je hebt alkydverf die je moet verdunnen met een oplosmiddel zoals terpentine. Als het houtoppervlak nog niet is geschilderd, kan je het beste acrylbuitenverf nemen. Het hout oppervlak is beter in staat om te ademen en daarnaast zal acrylbuitenverf beter hechten, tijdens alle seizoenen.

Aandachtspunten
Gebruik goede kwaliteit kwasten en rollers voor een merkbaar beter resultaat.

 1. Voorbereiding

  Voor het overschilderen van deuren en kozijnen die al geschilderd zijn, ruw je de oppervlakte op met een stukje fijn schuurpapier of staalborstel. Dit opruwen zal genoeg zijn om een nieuwe verflaag te laten hechten. Het is aan te bevelen, alles schoon en vetvrij te maken, ook op moeilijk bereikbare plaatsen. De beste methode hiervoor is een mengsel van water, wasmiddel en ammoniak. Voorkom krassen op het glasoppervlak, dit is later onherstelbaar.

 2. De huidige staat van het lakwerk

  Het water in acrylverf kan soms leiden tot verweking of zacht maken van het te schilderen oppervlak. Dit kan leiden tot blazen of schilfering van de laklaag. Doe daarom met acrylverf, vooraf een test op een klein strookje van de deur of het kozijn. Wacht een paar uur. Ontstaan er nadien geen blazen of schilferingen dan kun je met een gerust hart doorgaan met acrylverf te schilderen. Bij oudere huizen is er vaak stopverf gebruikt om de ramen te zetten. Controleer de glaszetting, repareer of vervang bij scheurvorming.

 3. Conditie oude verflaag

  Wat is de conditie van de bestaande verflaag? Zit er krijt in de oude verflaag? Je kunt dit testen zoals omschreven in stap 2, maar nu breng je twee lagen aan. Neem na drie dagen een paperclip en maak een diepe kras op de teststrook. Plak een stevig stuk tape over de kras en trek die er dan snel vanaf. Controleer of er op de tape veel verfschilfers zitten. Als er veel verfschilfers op zitten, zal de bestaande verflaag niet sterk verlijmen of hechten. Je moet dan overschakelen naar een alkydverf. Alkydverven zijn beter in staat, poedervorming of krijt te bedekken.

 4. Overlap tegen inregenen

  De werkwijze van het schilderen van kozijnen en deuren wijkt niet af van de werkwijze van de binnen kozijnen en deuren. In afwijking daarvan, moet je aan de buitenzijde van ramen en deuren met glazen ramen, een paar millimeter over het glas schilderen. Dit voorkomt het zogenaamde inregenen. Bij gebruik van flexibele kit zal de verf kunnen barsten of scheuren. De beste buitenschilderperiode is half april tot half oktober. Opgelet! Zeker niet schilderen in de felle zon, omdat de verf dan te snel droogt en geen mooi eindresultaat geeft.

 5. Dakgoot of boeiboord

  Het gebruikte materiaal voor de boeiboord is natuurlijk maatgevend, zoals Trespa, hardhout, staal of PVC. Controleer met welk verfsysteem de dakgoot is geschilderd. Met krabben of een afbijtmiddel kan je de oude verflaag eraf halen. Is de dakgoot van verzinkt metaal, dan mag je niet krabben omdat je dan door de ontstane krassen corrosie veroorzaakt. Als de oude verflaag door het afbijtmiddel in blazen is getrokken en niet verder oplost, steek je de verfresten eraf. Wacht niet te lang om af te steken, want als het afbijtmiddel opdroogt, zul je weer opnieuw moeten beginnen. Reinig het hout daarna met water en breng na droging eerst een nieuwe grondlaag aan. Vervolgens verder aflakken. Zie ook stappenplan “Verschillende soorten verven of lak”.

Waardering

Beoordeel dit stappenplan.

Kozijnen en deuren verven (buiten)

3.7
3.7 of 5

84 totaal

 • 5
  42
 • 4
  11
 • 3
  9
 • 2
  7
 • 1
  15