Krabpaal kat maken

90% of 100%

Je kitten, kat of poes (verder te noemen kat) is een natuurlijke jager. Krabben is een vorm van lichaamsbeweging, het rekt de spieren en zorgt voor een goede conditie. Als je kat begint te krabben in je bank of gordijnen, is het tijd om aan een kattenkrabpaal te denken. Een kattenkrabpaal is een eenvoudig middel voor je kat om zich af te reageren.

Waaraan moet de kattenkrabpaal voldoen?
Je kat is kieskeurig! Niet alleen met eten, maar ook met een kattenkrabpaal. Je moet zorgen dat de krabpaal stevig staat, want je kat houdt niet van een wiebelende paal. En de kattenkrabpaal moet hoog genoeg zijn. De krabpaal zal intensief gebruikt worden en moet daarom ook lang mee gaan.

Gebruik van de kattenkrabpaal
Als je een kattenkrabpaal gemaakt hebt, moet je de kat leren dat hij of zij de nagels mag gebruiken. Plaats de kattenkrabpaal daar waar de kat graag vertoeft. Je maakt het interessant door er een speeltje aan te hangen. Krabt je kat op een ongewenste plek, zet de paal dan eerst op die plek. Als de kat met regelmaat van de krabpaal gebruik maakt, kan je de paal langzaam verplaatsen naar de plaats waar jij hem uiteindelijk wilt hebben.

Benodigde materialen
•    Multiplex (22mm)
•    Sisaltouw (8mm)
•    PVC-buis (Ø110mm)
•    Schroeven

Hoeveel sisaltouw heb je nodig?
•    De dikte van het sisaltouw deel je door de hoogte van de buis.
•    De uitkomst hiervan is het aantal slagen dat je nodig hebt om de paal te bedekken.
•    Meet de doorsnee (overdwars gemeten) van de PVC-buis.
•    Bereken de touwlengte door de doorsnee te vermenigvuldigen met “pi” (3,14) en de uitkomst daarvan te vermenigvuldigen met het aantal slagen.

Rekenvoorbeeld:
•    De paal heeft een diameter van 110mm x 3,14 = 345,4mm touwlengte voor één slag om de buis
•    De paal is 1000mm hoog, dit deel je door de 8mm touwdiameter. Je hebt dan 125 slagen nodig
•    De touwlengte wordt dan; 125 slagen x 345,4 mm slaglengte = 43175mm
•    Dit deel je door 1000 om de maat in meters te krijgen. Dit is ±43,5 meter touw. De slagen zijn theoretisch strak gemeten, neem daarom zeker 10% extra. Je hebt dus in dit geval ± 50 meter touw nodig

 1. De bovenplaat van de kattenkrabpaal

  Neem hiervoor een 22mm dikke multiplex plaat. Zaag met de decoupeerzaag een ronde bovenplaat van Ø300mm. Je kunt een mooie cirkel maken door een spijker in het midden te slaan en op een afstand van 150mm met een touwtje en een potlood de cirkel te draaien. Rond de rand af met schuurpapier, om scherpe randen en splinters te verwijderen.

 2. De vloerplaat van de krabpaal

  Neem hiervoor weer de 22mm dikke multiplex plaat en zaag een vierkante plaat van 400x400mm (als je een zware kat hebt dan kan je voor meer stabiliteit een dubbele bodemplaat van 44mm dik maken). Zoek het middelpunt door lijnen te tekenen van de ene hoek naar de tegenoverliggende hoek. Maak twee merktekens op een afstand van 2x40mm vanuit het midden. Boor 2 gaten op de merktekens, dit zijn gaten om de vloerplaat met verzonken schroeven op de buis vast te zetten. Rond alle randen af met schuurpapier en verwijder scherpe randen en splinters.

 3. Tip!

  Om de buis nóg stabieler te maken, kun je deze vullen met iets zwaars, zoals grind of zand in zakjes.
 4. Voorbereiding van de krabpaal

  Maak een uitsparing van 10mm aan beide uiteinden van de PVC-buis, voor het doorvoeren van het 8mm sisaltouw. Boor aan de boven- en onderzijde van de buis een drietal gaatjes. Dit om de bovenplaat en vloerplaat vast te zetten op de inzetplaten.

 5. Inzetplaat

  Je hebt twee inzetplaten nodig om de bovenplaat en vloerplaat vast te zetten in de PVC-buis. Neem hiervoor een 22mm dikke multiplex plaat. De afmetingen hiervan zijn Æ110mm min 2x de wanddikte van 3,2mm = afgerond Æ103mm. Je maakt de cirkel op precies dezelfde manier als de bovenplaat en zaagt die weer met de decoupeerzaag uit. Om het sisaltouw met een knoop naar beneden te kunnen voeren, zaag je een stukje hout van 8mm af. Daarna schroef en lijm je de bovenplaat op de inzetplaat vast. Het monteren van het inzetstuk op de vloerplaat volgt later.

 6. Bovenplaat bekleden

  Je kunt de bovenplaat van de krabpaal bekleden met hetzelfde sisaltouw, dit is aantrekkelijk voor je kat. Draai het sisaltouw in cirkels op de bovenplaat en breng hieronder de lijm aan.

 7. Bovenplaat monteren

  Begin aan de bovenzijde van de krabpaal. Leg een strakke en dubbele knoop in het sisaltouw en plaats die in de buis, door de uitsparing van de buis. Plaats de bovenplaat in de buis met de inkeping op de plaats van het touw en de uitsparing. Schuif de bovenplaat goed diep in de buis en schroef deze vast met een drietal verzonken schroeven. Let er goed op dat de bovenplaat horizontaal op de buis staat.

 8. Omwikkelen van de buis

  Trek het touw strak aan en begin met het omwikkelen. Trek hard aan het touw tijdens het wikkelen. Na een aantal slagen sla je met een hamer de omwentelingen extra vast tegen elkaar. Gebruik handschoenen en vraag iemand om je te helpen het touw waar nodig vast te houden. Wanneer je even wilt rusten, kun je het touw even vast zetten met verpakkingstape.

 9. Tip!

  Kijk goed van te voren hoe het touw zich afwikkelt, dit om kronkels tijdens het omwikkelen te voorkomen.
 10. Bodemplaat krabpaal monteren

  Wanneer het touw is afgewikkeld, houd je het touw goed strak en steek je het touw door de buisuitsparing, op dezelfde manier als bij de bovenplaat. Schuif de inzetplaat van de vloerplaat diep in de onderzijde van de buis en schroef die stevig vast. Let op dat de buis horizontaal op de onderplaat staat.

Waardering

Beoordeel dit stappenplan.

Krabpaal kat maken

4.5
4.5 of 5

524 totaal

 • 5
  418
 • 4
  46
 • 3
  10
 • 2
  14
 • 1
  36