JavaScript lijkt te zijn uitgeschakeld in uw browser. Voor de beste gebruikerservaring, zorg ervoor dat javascript ingeschakeld is voor uw browser.
Select your country
Een kweekkas of kweekbak gebruik je als je een moestuin aan wilt aanleggen en er jonge groente-, fruit- of kruidenplantjes in wilt laten groeien. De kweekbak beschermt de jonge aanwas tegen slechte weeromstandigheden en geeft meer warmte onder de glazen deksel. Deze is ook goed bruikbaar voor kweek op een balkon of in een patio.
De kweekbak kun je het hele jaar gebruiken. Vanaf maart kan je de kweekplantjes die je binnen op de vensterbank hebt laten kiemen, in de kweekbak verder laten groeien. In het najaar kun je er nog groenteplantjes in telen, die je in de winter kan oogsten. In de zomer heb je, zonder gebruik te maken van de glazen deksel, een prachtig zaaibed om stekken te laten wortelen. De kweekbak is ook geschikt om uitgegroeide zaadjes die je binnenshuis hebt gekweekt, te laten wennen aan de buitenlucht. Op die manier wennen ze aan het zonlicht en de buitentemperatuur. De glazen deksel moet je wel bij de eerste zonnige dagen afdekken (of de kweekkas naar een schaduwplek verplaatsen), anders kunnen de plantjes verbranden. Bij vorst moet je het deksel afdekken met bijvoorbeeld een rieten matje.
Zet de kweekkas op een zonnige plaats, uit de wind en in de richting van het zuiden, dan zullen de plantjes zelfs bij barre weersomstandigheden goed groeien.
Benodigde materialen - Planken 2cm dik en 20cm breed - Plankjes 1,5 cm dik en 4,5 cm breed - Balken 45 x 45 cm of 45 x 70 cm - Verzinkte schroeven - Plexiglas of vensterglas - 3 scharnieren - 4 L-vormige hoekijzers
We kiezen voor een houten constructie, die je eventueel kan voorzien van een kleurtje. De kweekkas maken we op stahoogte, dit is eenvoudiger om in te werken en je hoeft niet zo diep te bukken. De kweekkas krijgt een doorzichtig raam, waardoor er voldoende licht invalt. De zijkant van de kweekkas maken we schuin, zodat het water er af kan lopen. Het glazen deksel voorzien we van scharnieren, zodat die kan worden open gezet om te ventileren en om bij je gewassen te komen. In de late middag moet je het deksel wel weer sluiten om de warmte te bewaren.
Zaag voor de bovenzijde van de bak eerst een plank van 60 cm diagonaal in twee helften om twee gelijkhoekige stukken te krijgen. Deze heb je nodig voor de schuine zijwanden, die zorgen dat het regenwater afloopt. Meet het verschil in breedte aan de hoge zijde en lage zijde van de schuine plank (A). Dit hoogteverschil is het lengteverschil tussen de voorste en achterste balk.
Begin met het samenstellen van het frame. Het totale frame van de kweekkas wordt bijeen gehouden door 4 staanders en 4 dwarsbalken. Bepaal dan het verschil in de lengte van de voorste en achterste balk (A) en teken dit af. Wacht met het afzagen van de staanders totdat de zijplanken bevestigd zijn.
Er is gekozen voor 2 cm dikke planken om een goed verband te verkrijgen. Boor alle schroefgaten voor, om te voorkomen dat het hout splijt bij het vast schroeven. Schroef de linker schuine plank met de rest van de latten aan elkaar vast. Zaag dan de staanders met de handzaag op de juiste lengte af.
Schroef de rechter schuine plank met de rest van de latten aan elkaar vast. Controleer met een waterpas of de planken haaks staan. Je kunt overwegen om waterdichte lijm te gebruiken bij de verbindingen, dit ter verhoging van de stevigheid van het frame. Zaag dan de staanders met de handzaag op de juiste lengte af.
Bevestig de planken van de achterwand tegen de lange staande balken, passend tegen de zijwanden links en rechts. Zorg ervoor dat de latten gelijklopen met het frame aan beide uiteinden. Gebruik een verzinkboor om de koppen van de schroeven te verzinken, om zodoende een nette uitstraling te krijgen.
Bevestig de voorwand planken tegen de korte staande balken, passend tegen de zijwanden links en rechts. Zorg ervoor dat de latten gelijk lopen met het frame aan beide uiteinden. Let erop dat de kanten strak aansluiten en het geheel waterpas komt te staan.
Bevestig de bodemplanken op de bovenste dwarsbalken. Zaag met de decoupeerzaag de 4 hoeken voor de staanders uit, om de planken passend te maken. Zet de planken aan de binnenzijde met schroeven vast.
Bevestig de onderste planken op de onderste dwarsbalken. Zaag met de decoupeerzaag ook de 4 hoeken uit om de planken passend te maken.
Het raamframe heeft dezelfde afmeting in de breedte, maar de voorzijde laat je 6 cm overhangen. Dit om het druipen van het water in de kast te voorkomen en het raam gemakkelijker te openen. De plankjes krijgen op de hoeken een halfhoutverbinding.
Gebruik je vensterglas dan kun je overwegen dikkere latten te gebruiken in verband met het gewicht. Ook kan je kiezen voor twee losse ramen, die je los van elkaar kan openen.
Op het raamframe monteren we aan de bovenzijde en aan beide zijkanten glaslatjes. Daarmee zetten we het plexiglas vast. De onderzijde laten we vrij, zodat het water direct kan aflopen. Het plexiglas kan vastgezet worden door middel van een schroefhaak.
Het raam wordt bevestigd aan de hoge zijde door middel van 3 scharnieren.
Neem scharnieren die je los kan schuiven, hiermee kan je het raam gemakkelijk verwijderen. Indien gewenst, breng je om de kas te ventileren twee kantelbare stoppers aan. Hierdoor ontstaat een kleine opening die zorgt voor beluchting.
Als laatste moet je nog een afstandhouder maken, waarmee je het raam in verschillende standen kunt open houden. Je kunt hier eenvoudig een afstandsstok voor gebruiken, die je op de gewenste lengte afzaagt.
Wil je het raam netjes, op verschillende hoogtes kunnen open zetten, dan gebruik je hetzelfde systeem als van een ouderwetse strandstoel; inkepingen in een latje met een afstandhouder. Deze afstandhouders komen voor de stabiliteit, aan beide zijden van de kweekbak.
Wil je de kweekkas gemakkelijk op een harde ondergrond verplaatsen, dan kun je onder de vier staanders stalen wielen monteren. Hierdoor is de kweekkas eenvoudig verplaatsbaar en kan je de kweekbak naar elke zonnige plaats of schaduw rollen.
Beoordeel dit stappenplan.
Kweekkas maken
135 totaal
Welk gereedschap heb je nodig?
Tip!
Tooltips