Laminaatvloer leggen

82% of 100%

Met een laminaatvloer geef je je woonkamer, keuken, of slaapkamer snel en gemakkelijk een nieuwe look. Met deze aanwijzingen en tips kun je direct aan de slag met het leggen van de laminaatvloer.

 1. Leg een vochtwerende folie

  Door eerst een vochtwerende folie te leggen vermijd je dat vocht de laminaatvloer kan aantasten. Dit is zeker aan te raden bij een nieuwe betonvloer.

  Klik het laminaat in elkaar
  Leg de eerste rij planken en start aan de linkerzijde met de groef langs de muur. Het laminaat kantel je telkens aan de korte zijde en klik je vervolgens in elkaar.

 2. Ligt het eerste stuk van de vloer recht?

  Controleer nu of de eerste rij van de laminaatvloer recht ligt. Zijn er afwijkingen van de muur, dan kun je deze eventueel corrigeren met afstandblokjes of wiggen.

 3. Tip!

  Houd rekening met wat extra laminaat voor als je een ongelukje hebt met je vloer. Je kunt dit dan snel herstellen. Het laminaat kan je het beste in de richting van de lichtinval (ramen) leggen. In verband met mogelijke kleurverschillen is het raadzaam om laminaat uit verschillende pakketten door elkaar gebruiken.
 4. Gebruik een aanslagblokje of hoekijzer

  Klik de planken aan de korte zijde goed in elkaar en sla met een aanslagblokje de planken voorzichtig in elkaar vast. Aan het uiteinde van een reeks planken heb je geen ruimte meer en gebruik je een aanslaghoekijzer om de planken vast te slaan.

 5. Afkorten van planken

  Gebruik je een handzaag met fijne vertanding, dan leg je de zichtzijde naar boven.
  Gebruik je een decoupeer- of cirkelzaag, zaag dan de planken met de zichtzijde naar beneden.

 6. Tip!

  Er bestaan speciale zaagblaadjes voor laminaat. Deze hebben omgekeerde tandjes waardoor je het laminaat aan de zichtzijde kunt zagen (i.p.v. op z’n kop) en splintert het aan de onderkant.
 7. Plaats afstandwiggen

  Door de omgevingstemperatuur en de luchtvochtigheid krimpt en zet laminaat uit. Houd daarvoor een ruimte van ±8 millimeter rondom de gehele laminaatvloer aan. Door middel van 2 afstandwiggen kun je deze ruimte flexibel op elke muur toepassen.

 8. De planken in de lengte klikken

  De eerst volgende rij in de lengte begin je met het rest-stuk van de vorige rij. Deze moet dan wel langer zijn dan 40 cm. Wil je een rustig geheel dan zorg je ervoor dat de lengte van de reststukken even lang zijn. Zo ontstaat een regelmatig verband en heb je het minste afval. Je kunt er ook juist voor kiezen dat de naden niet regelmatig terugkomen, voor een rustieker effect.

 9. Meerdere planken tegelijkertijd

  Nadat er ongeveer acht rijen zijn geplaatst, heeft de laminaatvloer voldoende onderlinge verbinding. Nu er verband is tussen meerdere planken, kun je tegelijkertijd meerdere planken in een rij plaatsen. Je kantelt de gehele rij en klikt die vervolgens in de vorige rij. Dit gaat gemakkelijker als je met twee personen bent.

 10. De laatste rij planken plaatsen

  Bij het leggen van de laatste rij planken moet je de planken in de lengte zagen. Het is handig om de laatste plank precies evenwijdig aan de voorzijde van de voorlaatste plank te leggen. Vergeet daarbij niet om eerst de afstandswiggen van 8 mm te plaatsen. Een nieuwe plank schuif je tegen de wiggen aan. Nu kun je langs de achterzijde van de nieuwe plank een lijn aftekenen op de onderliggende laatste plank en daarlangs afzagen. Let op dat de groefzijde aan de goede kant zit.

 11. Afdekprofielen plaatsen

  Voor de overgang van het laminaat naar andere vloerbedekking of tapijt, kun je speciale afdekprofielen toepassen. Eerst monteer je de montagerail op de vloer en daarna klik je de plint hierop vast. Je hebt ook strips die je direct kunt monteren, maar dan blijf je wel de schroeven zien. Voor het afdekken van de gaten van verwarmingsbuizen zijn er speciale rozetten verkrijgbaar in bijpassende kleuren.

 12. Plinten met clips of kit vastmaken

  De plinten kan je bevestigen met montagekit, of bij gebruik van holle plinten met montageclips. Holle plinten kunnen kabels voor de internet of stroom herbergen.

 13. Plinten onder een hoek afkorten

  Met een kapzaagmachine kun je de plinten zuiver in verstek zagen (dus in een hoek van precies 45 graden). Je kunt ook een kapzaag met een verstekbak gebruiken. Natuurlijk kan je de plinten ook recht afzagen en iedere hoek afwerken met PVC-kapjes in bijpassende kleur.

 14. Laminaat onder het deurkozijn

  Als je de deurkozijnen hebt ingekort is er ruimte om het laminaat er onder te schuiven, alleen kan je het laminaat niet kantelen om in elkaar te schuiven. Je kan dit oplossen door de opstaande rand van het kliksysteem weg te schuren. Hierdoor kan je het dunne deel zonder te klikken in de gleuf schuiven.

 15. Tip!

  Controleer of de deuren na het leggen kunnen worden geopend en de deurkozijnen ruimte hebben om het laminaat onder te schuiven. Daartoe kan je eventueel de deuren afschaven en deurkozijnen inkorten.

Waardering

Beoordeel dit stappenplan.

Laminaatvloer leggen

4.1
4.1 of 5

1560 totaal

 • 5
  908
 • 4
  302
 • 3
  121
 • 2
  77
 • 1
  151