Skip to content

Ontmossen van het gazon

Getting someone else to do a job for you can be costly. But with the right approach you can do a lot by yourself. You’ll save time and money by using the handy step-by-step instructions that you’ll find on the SKIL website. These step-by-step instructions are divided into categories relating to the different kinds of jobs in and around the home, and give you clear, A to Z explanations.

Just click on one of our step-by-step instructions and you’ll be able to get started right away!

  1. Oorzaken van mosvorming

    Mos in je gazon is een veelvoorkomende frustratie en kan voor problemen zorgen wanneer het gras erdoor overheerst wordt. Mosvorming kan verschillende oorzaken hebben: een te zure bodem (lage pH-waarde), onvruchtbare grond, te vochtige grond en te kort gemaaid gras dragen hier allemaal aan bij.
  2. Waarom ontmossen?

    Als je jouw gazon mooi groen wilt houden en je het gras goed wilt laten groeien, is het van belang het mos te verwijderen en toekomstige mosvorming te voorkomen. Wanneer je het gazon hebt vrijgemaakt van mos, zal het gras meer licht en zuurstof krijgen. Ook kunnen voedingsstoffen de wortels van het gras beter bereiken, wat de gezondheid van jouw gazon ten goede komt.
  3. Wanneer moet ik ontmossen?

    Gras heeft twee belangrijke groeiperiodes per jaar: in het voorjaar (april/mei) en in het najaar (september/oktober). Wanneer je het mos net voor deze periodes verwijdert, kan het gras zich voldoende herstellen tijdens de groeiperiodes. Afhankelijk van de conditie van het gras mag het gazon één- à tweemaal per jaar ontmost worden. Als je na een eerste keer ontmossen merkt dat in de loop van het jaar toch veel mosvorming ontstaat, mag je een tweede keer ontmossen. Ontmos je slechts eenmaal per jaar, dan kun je dit het beste in april doen.

    Zorg ervoor dat je ontmost op een droge dag, dan blijft afval niet te veel in het gras plakken. Soms start het voorjaar al vroeg en kan het mos in maart al verwijderd worden. Houd het weer dus goed in de gaten!

  4. Stap 1: Maak het gras vrij van bladeren en ander materiaal

    Maak eerst het gazon vrij van bladeren en ander materiaal, zoals takjes die op het gras zijn gevallen of gewaaid. Dit is gemakkelijk te doen met een bladblazer. Met een bladblazer kun je niet alleen bladeren wegblazen; je kunt ook klein snoeiafval opzuigen en versnipperen, om dit vervolgens eenvoudig vanuit de opvangzak weg te gooien.
  5. Stap 2: Maai het gras

    Maai het gras, wanneer het al is begonnen met groeien, tot een hoogte van ongeveer 2 à 3 centimeter. Indien het gras nog nauwelijks gegroeid is, is dit niet nodig.
  6. Stap 3: Ontmossen of verticuteren

    Verticuteer het gras met een speciale ontmosser. Met een ontmosser pluk je het mos eenvoudig uit het gras. Hark vervolgens het mos bijeen en ruim het op. Op sommige plaatsen is het mos wat hardnekkiger dan op andere plaatsen. Je kunt daar een tweede keer, haaks op de vorige richting, met de ontmosser overheen gaan.
  7. Stap 4: Zaaien

    Na het ontmossen kunnen wat kalere plekken ontstaan in het gazon op plaatsen waar veel mos heeft gezeten. Dit herstel je door graszaad te strooien. Gras ontkiemt het beste wanneer de temperatuur niet al te laag is. Houd het gazon goed vochtig tot het graszaad voldoende is ontkiemd en loop niet te veel over net ontkiemde grassprieten, deze kunnen gemakkelijk stukgaan. Let op: vogels houden enorm van graszaad. Om vogels te verschrikken, kun je hier en daar een stokje met een stuk aluminiumfolie in het gazon plaatsen.
  8. Stap 5: Bekalken (winter)

    Voor een gezonde ontwikkeling van gras is het belangrijk te kijken naar de zuurgraad van de grond, ook wel de pH-waarde genoemd. Je kunt dit testen met een speciale pH-bodemtest die veelal verkrijgbaar is bij de tuinspeciaalzaak.

    Een te lage pH-waarde zorgt ervoor dat het gras minder voedingsstoffen kan opnemen met als gevolg dat het minder snel groeit. Zo krijgt mos de kans zich te vormen tussen het gras. Om de zuurgraad van de bodem te verhogen, wat betekent dat je de bodem minder zuur maakt, kun je kalk strooien. Gebruik speciale kalk voor het gazon en strooi het gelijkmatig over het gazon wanneer de winter begint en eventueel nog eens midden in de winter. Kalk strooien kan zelfs op sneeuw; zodra de sneeuw smelt, blijft de kalk in de bodem achter.

  9. Stap 6: Bemesten

    Elk gazon heeft voedingsstoffen nodig. Daarom mag het gazon ongeveer zes weken na het bekalken bemest worden. Zo is het gras beter beschermd tegen ziektes, herstelt het gras sneller en is het gehele gazon gezonder en groener. En omdat de grasgroei dichter is, vermindert de kans op mosvorming.

    Er zijn verschillende soorten mest verkrijgbaar, welke onder te verdelen zijn in organische mest en kunstmest. Kunstmest is goedkoper dan organische mest en bevat alle benodigde mineralen voor het gazon. Organische mest bevat geheel natuurlijke voedingsstoffen en werkt langduriger dan kunstmest. Let op: in mest zitten stoffen die schadelijk kunnen zijn voor kinderen en huisdieren. Houd je kinderen en huisdieren dus een aantal dagen van het gazon, zodat de mest goed in de grond kan trekken. Volg altijd de instructies op de verpakking.

  10. Voorkomen van mos in het gazon

    Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Om toekomstige mosvorming zoveel mogelijk te voorkomen, kunnen een aantal zaken in de standaardroutine van het gazononderhoud worden opgenomen.

    Zorg ervoor dat je regelmatig bladeren, snoeiafval en ander afval van het gazon verwijdert. Zo krijgt het gras meer zuurstof en wordt er geen vochtige, schaduwrijke atmosfeer gecreëerd waar mos gemakkelijk in groeit.

    Maai het gras regelmatig (zolang het groeit zeker wekelijks) en maai het niet te kort. Dient het gazon voor de sier en/of bevindt het zich een groot gedeelte van de dag in de schaduw? Maai het dan tot een hoogte van 2 à 3 centimeter. Wordt het gazon veel belopen en spelen kinderen en/of huisdieren veel in het gras? Dan mag je het wat langer laten en tot een hoogte van ongeveer 4 à 5 centimeter maaien.

    Wanneer je ieder jaar eenmaal aan het begin van de winter en eenmaal midden in de winter kalk strooit over het gazon, zal de bodem niet gemakkelijk een te lage pH-waarde krijgen. Test deze waarde van tevoren met een bodemtest.

    Mos groeit graag in de schaduw. Staan er planten of bomen die schaduw creëren op je gazon? Overweeg deze dan extra te snoeien om minder schaduw over het gazon te laten vallen.

Beoordeling

Beoordeel deze stapsgewijze beschrijving.

Ontmossen van het gazon

4
4 of 5

397 Aantal stemmen

  • 5
    214
  • 4
    87
  • 3
    18
  • 2
    15
  • 1
    63