Plantenbak ophangen

64% of 100%

Met een plantenbak kun je snel en eenvoudig je balkon of terras opfleuren. Het is een leuk karwei en van het resultaat kun je het hele seizoen genieten.

Aandachtspunten
Een plantenbak is beeldbepalend op je balkon of op je terras. Kies voor het beste resultaat een plantenbak met een afmeting die past in de omgeving. Een grote bak op een klein balkon staat vaak niet zo mooi, terwijl een kleine plantenbak wellicht niet eens opvalt.

 1. Waar te plaatsen?

  Als je bloembakken aan de buitenzijde van een balkon van een appartementsgebouw wilt hangen, moet je informeren of er geen bouwkundige- en veiligheidseisen zijn waaraan je moet voldoen. Denk eraan dat je bij ongevallen met je plantenbak altijd zelf verantwoordelijk bent voor schade of lichamelijk letsel aan derden. Controleer bijvoorbeeld of de bloembak niet zijdelings uit de beugels kan glijden.

 2. Potgrond en voeding

  Let er bij de keuze voor planten en de plantenbak op of er genoeg ruimte is voor de wortels. Gebruik voor de onderlaag hydrokorrels, grint of potscherven. Om de plantenbakken te vullen heb je natuurlijk potgrond nodig. Na enkele maanden begint de bovenlaag van de potgrond dicht te slaan en treedt er verzuring op waardoor planten slecht groeien. Je moet dan aanvullen met verse potgrond en de planten herschikken. Er zijn ook verschillende voedingspreparaten verkrijgbaar in vloeistofvorm of korrels. Daarmee houd je de planten mooi en gezond. Controleer vooraf of je de planten gemakkelijk kunt bevochtigen en hoe de afwatering is.

 3. Welke haken?

  Bevestigingshaken voor buiten dienen geplastificeerd of gegalvaniseerd te zijn om roest te voorkomen. Let er ook op dat de plantenbak niet kan verschuiven in de beugels. Bij een balkon mag er op de meeste plaatsen geen schade ontstaan aan het balkonhek. Dat betekent dat je niet mag boren!
  Er is bij bouwmarkten en tuincentra een grote keuze aan bloembakbeugels.

 4. Hoogte van de plantenbak

  Komt de plantenbak hoog te hangen? Let er dan op dat er voldoende hoofdruimte overblijft, zodat jij of anderen geen last hebben van de plantenbak met de planten. Bijvoorbeeld bij het plaatsen van een plantenbak onder je vensterbank boven de straat of de tuin.

 5. Welke plug moet ik gebruiken?

  Probeer bij het bevestigen van meerdere plantenbakken deze “in lijn” op te hangen, zowel horizontaal als verticaal. Dit geeft rust voor het oog. Teken het eerste gat af, zet de waterpas recht en teken het volgende gat af. Of gebruik bij schoon metselwerk de voeg. Bij lange afstanden neem je een rechte lat met daarop de waterpas. In een stenen muur gebruik je een universele 6 mm plug. Bij zware bakken kun je beter een 8 mm boor en bijbehorende plug nemen. Bij heel zware plantenbakken kun je het beste keilbouten gebruiken. Zie verder het artikel ‘Werken met pluggen’.

Waardering

Beoordeel dit stappenplan.

Plantenbak ophangen

3.2
3.2 of 5

112 totaal

 • 5
  42
 • 4
  17
 • 3
  7
 • 2
  10
 • 1
  36