Rozen snoeien

80% of 100%

Rozen bloeien met mooi weer en de struiken staan daarom prachtig in de tuin. Het is van belang je rozenstruik te snoeien, zodat je ieder jaar weer kunt genieten van de prachtige bloemen die uitkomen.

Wanneer je met mooi weer wilt genieten van de prachtige rozen van je rozenstruik, kun je deze het beste snoeien in maart. In de zomer kan de struik eventueel licht gesnoeid worden om de rozen optimaal te laten bloeien.

 1. Waarmee moet je rozen snoeien?

  Een rozenstruik heeft vrij dunne tot middel-dikke, hardere takken. Een snoeischaar met papegaaienbek en snoeizaag zijn daarom het meest geschikt voor snoeiwerk van je rozenstruik.
 2. Waar moet je op letten bij het snoeien van rozen?

  Over het algemeen mag de rozenstruik teruggesnoeid worden tot er 3 à 5 basistakken overblijven. Zo kunnen nieuwe takken zich goed ontwikkelen en heb je steeds weer een frisse, jonge struik. Op de takken van de rozenstruik zitten ogen. Dit zijn rode punten op de tak, die uit zullen groeien tot scheuten. Snoei de tak altijd boven een oog of scheut die naar de buitenkant van de struik wijst. Zo groeit een nieuwe tak in de juiste richting en houd je de binnenkant van je rozenstruik open voor een beter bereik van zonlicht.
 3. Hoe moet je rozen snoeien?

  Stap 1: Dode takken
  Begin met het verwijderen van al het dode hout. Dode takken zijn een stuk donkerder, harder en gerimpelder dan de jongere, groenere takken. Knip deze takken geheel van de struik af.

  Stap 2: Kruisende takken
  Snoei van kruisende takken die tegen elkaar schuren telkens één tak weg om beschadiging van de takken te voorkomen.

  Stap 3: Overige takken
  Snoei de oude takken vervolgens weg; deze zijn wat bruiner en gerimpelder dan gezonde takken, welke vaak wat dikker en meestal felgroen van kleur zijn. Daarna zijn dunne en slappe takken duidelijk te onderscheiden van de volle, verse takken. Deze snoei je ook, om zo de gezonde takken meer ruimte te geven en om te voorkomen dat de ongezonde takken vocht afnemen van de gezonde takken.

Waardering

Beoordeel dit stappenplan.

Rozen snoeien

4
4 of 5

94 totaal

 • 5
  57
 • 4
  14
 • 3
  3
 • 2
  5
 • 1
  15