Schilderij ophangen

78% of 100%

Bedenk van tevoren goed waar het schilderij moet komen te hangen. Er zijn vele factoren waar je rekening mee kunt houden, zoals afmetingen, hoogte van de ruimte, zichtlijnen en verlichting.

 1. Formaat keuze

  Hang het midden van het schilderij op ooghoogte. Gemiddeld is dit 1,65 m. Hang je het in een kleine ruimte dan kan een groot schilderij de ruimte gevoelsmatig vergroten. Hang je een aantal kleinere schilderijen verticaal boven elkaar dan creëer je hoogte.

 2. Meet eerst alles goed uit

  Probeer alles zoveel mogelijk in lijn op te hangen, dit geeft rust in de ruimte. Heb je de juiste locatie bepaald, houd dan het schilderij tegen de muur en bepaal de exacte plaats. Kleine schilderijtjes kun je met een enkele schroef ophangen, maar voor grotere schilderijen kun je beter twee schroeven gebruiken. Teken het eerste gat af en bepaal met de waterpas de locatie voor het tweede ophangpunt. Controleer nogmaals of de plaats voor het tweede gat goed waterpas is afgetekend.

 3. Tip!

  Ga mee in de lijnen van de muur waarop je het schilderij ophangt. Zo kies je voor een breed schilderij bij een brede muur en een lang schilderij bij een hoge muur. Grote schilderijen horen bij een grote muur, kleine bij een kleine muur. Je houdt dus de omgeving van het schilderij in je achterhoofd bij aanschaf van een schilderij.
 4. Welke plug moet ik gebruiken?

  Voor een stenen of betonnen muur kies je universele 6 mm pluggen. De boor-diameter moet natuurlijk gelijk zijn aan die van de plug-diameter. Om een gat in steen te boren neem je een steenboor.

 5. Aanlichten (optie)

  Met de belichting van het schilderij kun je nadruk leggen of juist heel subtiel aanlichten. Je moet dan wel een wandcontactdoos in de nabijheid hebben, of een richtbare plafondspot.

 6. Railsysteem

  Het ophangen van een rail ophangsysteem is heel eenvoudig. Deze systemen zijn speciaal geschikt voor het ophangen van decoraties en schilderijen. De rail monteer je boven de muur met schroeven en bevestigingsclips. Met behulp van draden en ophanghaken kan je het schilderij of kunstwerk op hoogte hangen en wisselen.

 7. Montage railsysteem

  De bevestigingsclips monteer je om de 40 cm door middel van pluggen en schroeven aan de wand. Daarna klik je het profiel op de clips. Het draad schuif je in de rail. De eindkappen zorgen voor de afwerking. De ophanghaak is in hoogte verstelbaar.

Waardering

Beoordeel dit stappenplan.

Schilderij ophangen

3.9
3.9 of 5

1155 totaal

 • 5
  581
 • 4
  244
 • 3
  100
 • 2
  79
 • 1
  151