Schroeven in hout en kunststof

84% of 100%

Schroeven bestaan er in verschillende, soorten, maten en materialen. De keuze hangt onder andere af van het materiaal waarin geschroefd moet worden, van de toepassing en of de schroefverbinding binnen of buiten is. Mogelijke materialen zijn verzinkt staal, gefosfateerd, roestvrij staal, messing, messingcoated, koper en kopercoated. De keuze van de schroefkop hangt af van de kracht die je wilt oefenen en de ruimte die je hebt om te schroeven.

 1. Verschillende schroefkoppen

  Naast de eenvoudige gleufkop zijn er drie belangrijke schroefkoppen: Philips (PH), Pozidrive (PZ) en Torx (TX). De vorm van het gat in de schroefkop heet de opname. De Pozidrive (PZ) wordt het meest gebruikt. PZ heeft extra sleuven ten opzichte van PH. De bijpassende (PZ) schroevendraaier heeft rechte vlakken en tussenliggende parallelle ribben die in de sleuven passen. De Pozidrive schroevendraaier is herkenbaar aan de stompe neus. De punt van een PZ schroevendraaier gaat daarom iets dieper in de uitsparing van de schroef en geeft daardoor een betere grip. Philips schroevendraaiers hebben een scherpe punt met ovale bladen.
  (zie ook het stappenplan ‘Handgereedschap en een gereedschapswand'; stap 9).

 2. De juiste schroef voor de juiste toepassing

  1. Houtconstructieschroef
  - Kop: verzonken-bol
  - Opname: PZ/PH/Torx
  - Toepassing; algemene houtconstructies

  2. Plaatstaalschroef
  - Kop: cilinder-lens-bol
  - Opname: gleuf
  - Toepassing: voor het vastzetten van dunne platen van metaal of kunststof. Deze schroef is zelftappend

  3. Dubbele schroef
  - Kop: houtdraad-metrisch
  - Opname: contra
  - Toepassing: voor onzichtbare verbindingen tussen houten panelen of balken

  4. Houtdraadbout
  - Kop: zeskant
  - Opname: bevestigen met steek- of ringsleutel
  - Toepassing: voor het bevestigen van zware balken en constructies

  5. Spiegelschroef
  - Kop: verzonken
  - Opname: PZ
  - Toepassing: voor het bevestigen van spiegels en badkameraccessoires. De verchroomde of kunststof dop verbergt de schroefkop

  6. Houtschroef
  - Kop: bol
  - Opname: gleuf
  - Toepassing: voor algemene houtconstructies

  7. Houtschroef
  - Kop: lens
  - Opname: gleuf
  - Toepassing: voor hang- en sluitwerk, en hulpstukken. De schroefkop blijft boven het oppervlak

  8. Beslagschroef
  - Kop: verzonken
  - Opname: PZ/PH/TX
  - Toepassing: voor het bevestigen van deurbeslag, platen en andere decoratieve armaturen met verzonken gaten

  9. Houtschroef
  - Kop: verzonken
  - Opname: gleuf
  - Toepassing: voor universele bevestigingen in hout. Bij het vastzetten verzinkt de schroefkop in het oppervlak

 3. Beslagschroef

  Gebruik deze schroef voor bevestiging van pianoscharnieren en raambeslag. Deze schroef heeft een kleinere kopdiameter dan normaal, waardoor de kop mooi verzonken ligt in het scharnier. Verkrijgbaar van 16 tot 30 mm met PZ-kruiskop.

 4. MDF schroef

  Deze MDF schroef is zeer geschikt voor MDF plaatmateriaal dat wordt gebruikt voor interieurs en meubels. De schroefkop is snel en gemakkelijk te verzinken. Je kunt dicht bij de rand schroeven zonder splijtvorming en voorboren is niet nodig. De MDF schroef heeft een speciale deeldraad. Verkrijgbaar van 40 tot 50 mm met TX-kruiskop.

 5. Vloerschroef

  De vloerschroef is ideaal voor gebruik bij volle houten vloeren. De schroef kan volledig worden verzonken dankzij de conische kop met gereduceerde kopdiameter. Voorboren is niet nodig; vloerschroeven geven geen splijtvorming. Verkrijgbaar van 35 tot 55 mm met TX-kruiskop.

 6. Spaanplaatschroef

  De spaanplaatschroef is een schroef voor hout-op-hout verbindingen, bijvoorbeeld carports, balkonconstructies en andere dragende componenten. Ook voor plinten, beslag, en afwerklatten. De spaanplaatschroef is verkrijgbaar met verzonken, cilinder en lenskop. Verkrijgbaar van 35 tot 200 mm met PZ-kruiskop.

 7. Gipsplaatschroef

  De gipsplaatschroef is geschikt voor gipsplaat op houten onderconstructies en heeft een trompetkop en grove draad. De schroef geeft een snelle, zekere bevestiging. Voorboren is niet nodig tot 2 mm dikte. De gipsplaatschroef is gehard en gefosfateerd. Verkrijgbaar van 25 tot 90 mm met PH-kruiskop.

 8. Roestvaststaal schroeven

  Roestvrijstalen schroeven zijn zeer geschikt voor buitengebruik en vochtige omgevingen. De schroeven zijn te verkrijgen met verzonken kop, cilinderkop en lenskop en zijn ideaal voor hout-op-hout verbindingen, zoals carports, balkon en andere dragende componenten. Verkrijgbaar van 25 tot 120 mm met TX-kruiskop.

 9. Constructieschroef

  Constructieschroeven bieden gemakkelijke montage door de kortere schroefdraad. Deze schroeven zijn ideaal voor houten constructies, zoals houtskeletbouw, houten huizen, carports, serres en speeltuinen. Je kunt ze goed verzinken met het oppervlak dankzij de freesribben onder de kop. Voorboren is niet nodig met de constructieschroef. De schroeven zijn verkrijgbaar met verzonken kop en laagbolkop met flens, de dikte varieert van 80 tot 400 mm en ze hebben een TX opname.

 10. Houtdraadbouten

  Houtdraadbouten hebben een zeskantkop en zijn verkrijgbaar vanaf M5 tot M8 in de lengtes van 30 tot 100 mm. Houtdraadbouten gebruik je bij zware belasting. Ze zijn bijvoorbeeld uitermate geschikt voor het ophangen van een cv radiator, het verankeren van een balk in een betonnen vloer of het vastzetten van zware tafelpoten. De zeskantige kop draai je vast met behulp van een steek- of ringsleutel.

Waardering

Beoordeel dit stappenplan.

Schroeven in hout en kunststof

4.2
4.2 of 5

328 totaal

 • 5
  212
 • 4
  53
 • 3
  14
 • 2
  10
 • 1
  39