Snoeigereedschap keuzehulp

80% of 100%
Het snoeien van planten, struiken, hagen en bomen is een belangrijk onderdeel van tuinonderhoud. Weet jij met welk tuingereedschap je het beste kunt snoeien? Lees hier meer over de verschillende opties.
 1. Snoeischaar – dé must-have voor elke tuinier

  Een snoeischaar is onmisbaar voor elke tuinier en wordt gebruikt om dunne tot middel-dikke takken te knippen. Er zijn twee soorten snoeischaren: het papegaaienbekmodel en het aambeeldmodel.

  Het papegaaienbekmodel (A)
  Het papegaaienbekmodel is uitgerust met twee scherpe messen die een knipbeweging maken. Deze snoeischaar is uitermate geschikt voor planten met zachte en holle stelen.

  Het aambeeldmodel (B)
  Het aambeeldmodel is te herkennen aan een stomp vlak en een scherp mes. Deze snoeischaar houdt de tak tegen op het stompe vlak, terwijl het bovenste mes door de tak snijdt. Je kunt het aambeeldmodel uitstekend gebruiken voor planten en struiken met houten takken. Dankzij het platte mes worden de stelen niet dichtgedrukt tijdens het snoeien.

  Zorg ervoor dat je snoeischaar altijd scherp is. Dit scheelt een hoop tijd en energie tijdens de snoeiklussen. Een schaar van hardstaal blijft het langst scherp en hoef je dus minder vaak te onderhouden.

 2. Snoeizaag – voor dikkere takken

  Voor dikkere takken is het beter een handmatige of elektrische snoeizaag te gebruiken. Ook met een snoeizaag kun je gemakkelijk in lastige hoeken zagen. Snoeizagen zijn er in meerdere vormen en formaten en worden geleverd met of zonder vervangbaar zaagblad. Bij een handmatige snoeizaag is het belangrijk te kijken naar de tanden van de zaag. Impulsgeharde tanden blijven bijvoorbeeld langer scherp en zaagjes met hardmetalen tanden blijven nog veel langer scherp.

  Het nadeel van een handmatige zaag is dat je veel kracht moet gebruiken. Daarom biedt een elektrische snoeizaag de ideale oplossing voor het gemakkelijk zagen van dikkere takken. Houd je gereedschap scherp door het goed te onderhouden.

  Je kunt eventueel ook een reciprozaag gebruiken voor het zagen van dikkere takken.

 3. Takkenschaar – voor hardere, dikkere takken

  Een takkenschaar is net als een snoeizaag bedoeld voor dikkere takken. De takkenschaar heeft wat weg van een snoeischaar, maar heeft langere handvaten waardoor je meer kracht kunt zetten en gemakkelijker boven je hoofd kunt knippen. De handvaten zijn vaak ook in lengte verstelbaar. Een takkenschaar is ideaal om harde, dikke takken mee te knippen, maar kan ook goed gebruikt worden om takken voor het groenafval kleiner te knippen.
 4. Kettingzaag – voor dikke takken en boomstammen

  Een kettingzaag is ideaal voor de echt dikke takken en boomstammen. Kettingzagen zijn zowel elektrisch als op benzine verkrijgbaar. Een elektrische kettingzaag is lichter en gemakkelijker voor doe-het-zelfklussen. Bepaal vóór je begint hoe je wilt zagen om zo veilig mogelijk te werk te gaan.

  Met de zaagsnede kun je beïnvloeden hoe de boom gaat vallen. Zaag eerst een hap uit de boom aan de kant waar je hem wilt laten vallen. Zaag vervolgens een hap uit de andere zijde van de boom, iets hoger dan de eerste hap. Deze mag verder doorlopen tot de boom valt. Zet, zodra de boom valt, je kettingzaag voor de veiligheid uit.

  Het kan voorkomen dat de zaag vastloopt, doordat het zware gewicht van de boom op de zaagsnede rust. Sla in dat geval een wig in de zaagsnede zodat de zaag weer vrij kan bewegen.

 5. Tip!

  Gebruik voor de veiligheid altijd een veiligheidsbril, stevige handschoenen, gehoorbescherming en dikke kleding. Om jezelf nog extra te beschermen tegen schietend zaagsel op hoge snelheid, kun je daarnaast een gelaatsmasker en een helm dragen.
 6. Heggenschaar – voor het modelleren van heggen en struiken

  De heggenschaar is beschikbaar in drie verschillende uitvoeringen: handmatig, elektrisch en op benzine. Met een handmatige heggenschaar kun je bomen, heggen en struiken handmatig in model houden. Wanneer je graag gemakkelijker en sneller te werk gaat, is een elektrische heggenschaar of een heggenschaar op benzine een ideale oplossing. Je kunt hiermee ook het zwaardere en grotere snoeiwerk van heggen eenvoudig uitvoeren. Maak bij het snoeien met een heggenschaar voor de veiligheid gebruik van een veiligheidsbril en handschoenen.
 7. Buxusschaar – beter hanteerbaar dan een heggenschaar

  Het beste gereedschap voor de buxus is een buxusschaar. Een buxusschaar is een stuk kleiner dan een heggenschaar en is beter hanteerbaar, waardoor je de buxus gemakkelijk in de juiste vorm kunt snoeien. Voor zeer lichte snoeiklussen zijn handmatige buxusscharen verkrijgbaar. Heb je een grotere snoeiklus of wil je het jezelf gemakkelijk maken, gebruik dan een elektrische buxusschaar.
 8. Snoeiafval opruimen met een bladblazer

  Om bladeren en overig klein snoeiafval handig op te ruimen, is een bladblazer de ideale oplossing, met name op plaatsen waar je met de hark niet gemakkelijk bij kunt. Loop de struik of haag nog even na met de bladblazer, zodat achtergebleven afval ook uit de haag geblazen wordt. Blaas het snoeiafval naar één kant en ruim het vervolgens gemakkelijk op. Met sommige bladblazers is het ook mogelijk de bladeren op te zuigen en zelfs te versnipperen. Dat maakt het extra gemakkelijk het snoeiafval op te ruimen.
 9. Snoeiafval opruimen met een hakselaar

  Om snoeiafval zoals takken fijn te maken, kan een hakselaar gebruikt worden. Dit is niet alleen zeer handig om ruimte te besparen in de container, maar composteert ook sneller in de compostbak. Het fijngehakte snoeiafval kan ook direct als compost gebruikt worden voor de zojuist gesnoeide haag, struik of boom, voor een optimale groei.
 10. Tip!

  Onderhoud je tuingereedschap goed, want het is belangrijk dat het altijd schoon en scherp is. Niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor een langere levensduur van je tuingereedschap en het gemak van je snoeiklus. Je kunt het gereedschap onder andere schoonmaken met reinigingsspray.

Waardering

Beoordeel dit stappenplan.

Snoeigereedschap keuzehulp

4
4 of 5

90 totaal

 • 5
  54
 • 4
  15
 • 3
  5
 • 2
  2
 • 1
  14