Vensterbank plaatsen

78% of 100%

Na een verbouwing of bij het betrekken van een nieuwe woning zou je de vensterbank graag willen veranderen. De bestaande vensterbank is beschadigd, is lelijk of past niet bij het nieuwe interieur. De meeste huizen zijn uitgevoerd met een standaard vensterbank. Het is dan ook niet moeilijk om een nieuwe vensterbank te plaatsen. Er zijn verschillende mogelijkheden, zoals overzet-vensterbanken, maar je kunt de oude ook bekleden met tegels of natuursteen.

Je kunt met een nieuwe vensterbank alle ruimtes op elkaar afstemmen. Heb je een erker? Kijk dan eens wat je daar mee kan doen, want erkers worden in de praktijk weinig benut. Je kunt er een extra zithoek met kussens in creëren.

Vensterbanken zijn in vele vormen en maten verkrijgbaar. Wil je de vensterbank precies voor het raam, of wil je die iets langer voor de muur laten doorlopen? Vensterbanken zijn in diverse materialen te verkrijgen, zoals hout, steen of marmer.

Benodigde materialen
- Fineerstrip
- Snelplamuur
- Montagekit
- Siliconenkit
- Eventueel voor reparatie: behang of muurverf
- Fijn schuurpapier
 

 1. Overzet-vensterbank

  Wanneer je een oude vensterbank niet wilt of kunt verwijderen, is het mogelijk om een overzet-vensterbank gebruiken. Een overzet-vensterbank wordt geplaatst over de bestaande vensterbank. Deze veelal krasbestendige vensterbank wordt bevestigd d.m.v. montagekit.

 2. Verwijderen oude vensterbank

  Als je de bestaande vensterbank wilt verwijderen, moet je eerst de kitranden wegsnijden met een hobbymes. Probeer als de kitranden los zijn gesneden de vensterbank los te wrikken. Als dit moeilijk gaat, probeer dan langs de onderzijde de vensterbank te lichten.

 3. Kit- en lijmresten verwijderen

  Als de vensterbank is verwijderd, kun je de achtergebleven kit- en lijmresten verwijderen met een plamuurmes. Als de muur bij het verwijderen is beschadigd, kan je die gelijk repareren met plamuur of gips.

 4. Horizontale controle

  Voordat je de nieuwe vensterbank gaat plaatsen, moet je controleren of de ondergrond vlak en horizontaal is. Gebruik een waterpas en maak de ondergrond goed vlak en waterpas, om een goede hechting te bewerkstellen.

 5. Opmeten tussen de ramen

  Meet de breedte tussen het kozijn of muur op en meet hoe diep (A+B) je de vensterbank wilt hebben. Als je de vensterbank door wilt laten lopen langs de muur (C1+C2), dan meet je de hoek nauwkeurig op met een winkelhaak. Het beste is dan om van stevig karton een mal te maken. Deze mal gebruik je om de hoek over te zetten op de vensterbank. De rechte lijn van de vensterbank is in praktijk niet dezelfde lijn als die van de muur.

 6. Aftekenen

  Teken de maten op de vensterbank af. Gebruik een winkelhaak om een haakse lijn te zetten. Plaats zorgvuldig de kartonnen mal en breng de hoek in potlood over.

 7. Afkorten en op maat brengen

  Gebruik een decoupeerzaag met fijne vertanding. Om versplintering van de toplaag te voorkomen, plak je een strook transparante tape over de afgetekende zaaglijn. Zaag de vensterbank verder op maat en plak de buitenste randen netjes af met de bijbehorende fineerstrook. Als deze fineerstrook is voorzien van een lijmlaag, bevestig je die met een strijkijzer. Na droging snij je de strook eenvoudig bij met een scherp mes. Hierna schuur je de rand na met fijn schuurpapier.

 8. Plaatsen vensterbank

  Als de vensterbank tussen de muren past, breng je montagekit aan op de ondergrond. Breng de montagekit aan met een lijmpistool, met gelijkmatige dotten. Vervolgens plaats je de vensterbank op de ondergrond en duw hem stevig aan. Controleer of de vensterbank waterpas is aangebracht met de waterpas. Na de voorgeschreven droogtijd werk je eventuele kieren en naden af met witte acrylaatkit.

 9. Decorlijsten

  Het kan voorkomen dat de muur aan onderzijde van het raamkozijn is beschadigd, of dat je een klassieke uitstraling wilt. Dan kun je aan de onderzijde een passende decorlijst of ornamentenstrook aanbrengen. Deze kan je op de juiste afmetingen afzagen en met montagekit bevestigen.

Waardering

Beoordeel dit stappenplan.

Vensterbank plaatsen

3.9
3.9 of 5

136 totaal

 • 5
  72
 • 4
  27
 • 3
  9
 • 2
  6
 • 1
  22