Skip to content

Verschillende soorten verf en lak

Getting someone else to do a job for you can be costly. But with the right approach you can do a lot by yourself. You’ll save time and money by using the handy step-by-step instructions that you’ll find on the SKIL website. These step-by-step instructions are divided into categories relating to the different kinds of jobs in and around the home, and give you clear, A to Z explanations.

Just click on one of our step-by-step instructions and you’ll be able to get started right away!

  1. Grondverf als basis

    Om een betere hechting of dekking te krijgen, gebruik je eerst een grondverf of primer.
    Een grondlaag of primer, heeft eigenschappen die de afwerkverf niet of in mindere mate heeft. Een primer of grondlaag is van cruciaal belang voor het eindresultaat van je schilderwerk. Het belangrijkste is dat de primer de zuiging van de ondergrond weg neemt en dat de afwerkverf een betere hechting krijgt. Maar een primer verhindert ook, dat eventuele vuile deeltjes van de ondergrond in de afwerklaag kunnen doordringen. Op een metalen ondergrond gebruik je een metaalgrondverf of roestwerende menie.

  2. Primer speciaal voor muren

    Wanneer je een muur, onbehandelde stenen of beton, wilt schilderen en je direct een afwerklaag aanbrengt, wordt de verf sterk in de muur gezogen. Een muur is immers poreus. Het eindresultaat zal alles behalve mooi zijn. Je krijgt onvoldoende dekking en zichtbare overlappingen van je verfroller. Het beste is vooraf een primer aan te brengen. Je kan een primer gebruiken voor pleisterwerk, gipsplaten en bakstenen. De primer voorkomt ook het doorslaan van nicotine, keukenvet, vervuilde oppervakken, uitgedroogde vochtplekken of een viltstifttekening van je kinderen op de muur. Een primer zal die ongewenste effecten onzichtbaar maken.

  3. Alkydverf

    Alkydverf of synthetische verf is geschikt voor gebruik binnen en buiten, is gebaseerd op 40-50% terpentinebasis en is te verdunnen met terpentine. Het hecht niet op acrylverf en is verkrijgbaar in zijdeglans en hoogglans. Alkydverf is na 16 uur overschilderbaar.
    Een professionele schilder werkt nog vaak met alkydverf om een mooi eindresultaat te krijgen. De voorlaatste laag wordt vaak met een mengsel van 50% grondverf en 50% eindlak geschilderd. Zijdeglans is minder sterk dan hoogglans. Het gebruikte gereedschap dient na afloop te worden gereinigd met terpentine.

    Vergeling
    Alkydhars, die in deze verfsoort is verwerkt, gaat na een periode vergelen. Dit bindmiddel gaat verkleuren door UV of lichtgebrek. Je kunt dit herkennen aan de licht- en schaduwzijden bijvoorbeeld van je meubels en de binnenzijden van kasten en deurkozijnen. High-solidverf heeft een zeer hoog pigmentgehalte en heeft hierdoor een vastere samenstelling en een groot dekkend vermogen.

  4. Acrylverf

    Acrylverf wordt meestal gebruikt voor binnen en is beperkt bruikbaar voor buiten. Het heeft een levensduur van ±4 jaar. Het is gebaseerd op 5-10% terpentinebasis en is met water te verdunnen. Het hecht redelijk op alkydverf en is aan te brengen met speciale kwasten of rollers. De verf is na 6-8 uur droog en in dunne lagen overschilderbaar. Acrylverf is verkrijgbaar in zijdeglans en in glans (geen echte hoogglans zoals bij alkydverf)

    Acrylverf heeft als voordeel dat het te mengen is met water. Je ruikt geen oplosmiddelen, het droogt snel en vergeelt niet. Je moet wel snel en precies kunnen werken: als je met acrylverf een laag hebt aangebracht, mag je die niet meer aanraken (dus niet meer nastrijken!). Acrylverf kan je alleen aanbrengen tussen de 8°C en 25°C. Het gebruikte gereedschap dient na afloop te worden gereinigd met warm water en zeep.

  5. Overschilderen

    Acrylverf kan je wel, nadat je goed hebt geschuurd, aanbrengen over alkydverf. Maar niet andersom! Als je acrylverf hebt gebruikt, moet je dus altijd acrylverf blijven gebruiken. Wil je terug naar een terpentine-verdunbare alkydverf, dan zal je de hele acryllaag moeten verwijderen. Meestal moet je deze laag afsteken of afbranden, in het ergste geval moet je afbijt gebruiken.

  6. Latexverf

    De naam is ontstaan in de jaren veertig voor verf die een natuurlijk latex emulsie, (vloeibaar rubber) als component had. Latex is een origineel natuurproduct dat afkomstig is uit de Braziliaanse rubberboom (Hevea brasiliensis). Het sap van de Hevea boom is het product, waarvan echt rubber wordt gemaakt. Dit natuurlijke latex is niet meer hetzelfde ingrediënt dat tegenwoordig in latexverf wordt verwerkt. De verffabrikanten gebruiken nu synthetische polymeren voor acryl- en vinylverf. De zogenaamde latexverven hebben dus een totaal andere chemische samenstelling en andere eigenschappen, dan het boven genoemde latex rubber. Latexverf is dus geen correcte term voor water gedragen verf en is eigenlijk acrylverf.

  7. Beitsen

    Heldere beits: maakt het houtoppervlak kleurig zonder dat de houtstructuur wordt afgesloten, de houtnerf blijft zichtbaar en laat het hout ademen.
    Dekkende beits: bedekt het houtoppervlak, de houtstructuur is niet meer zichtbaar en het oppervlak is beschermd. Beits is naast transparant in tal van actuele kleuren te verkrijgen. Ze kunnen worden gemengd op de mengmachine. Transparante beitsen zijn ook verkrijgbaar in een houtsoortkleur, zoals Teak, Padoek of Meranti. Zo kan je decoratieve effecten combineren met houtbescherming. Beits kan je direct als 1e laag gebruiken, echter met 10% verdunning. Tussen iedere laag, lichtjes opschuren.

  8. Blanke lak of vernis

    Transparante verfsystemen of vernis zijn minder goed bestand tegen invloed van ultraviolet licht. De bescherming aan de bovenzijde is voldoende, maar onder de dekkende laag kan houtrot ongemerkt zijn gang gaan, maar dit is dan weer goed zichtbaar. Blanke lak of vernis is verkrijgbaar in zowel acryl- als alkydlak. Parketlak of trap-lak is de meest duurzame optie voor het transparant schilderen van houten vloeren en trappen.

  9. Kleur op de mengmachine

    De mengmachine is voor alle kleurnuances onmisbaar geworden. Het mengen is gebaseerd op een aantal basiskleuren en worden gemengd met pigmentpasta’s. Het mengen van de basiskleur en de hoeveelheid pigmentpasta om jouw verfkleur te verkrijgen, gebeurt computergestuurd. Het aangemaakte kleurnummer, kun je later gebruiken om dezelfde kleur na te bestellen. Bijna alle kleuren zijn te maken en de kleurcollecties kunnen worden afgestemd op harmoniërende tinten. Refereren kun je aan de hand van de standaard kleurenwaaiers van de fabrikant of de internationale RAL-kleuren.

  10. Oplosmiddelen

    Oplosmiddelen zijn stoffen die bestemd zijn voor het oplossen, verdunnen van verven en vernissen. Oplosmiddelen worden nog relatief vaak gebruikt in verf voor houten oppervlakken. Oplosmiddelen verdampen gemakkelijk en kunnen schadelijk zijn voor mens en het milieu. Gebruikte oplosmiddelen zijn o.a.: terpentine, alcohol, aceton, wasbenzine en thinner. Water is het meest gebruikte "oplosmiddel" voor acrylverf.

  11. Overschilderen oude verflagen

    Voordat je een nieuwe verflaag kan aanbrengen, moet je weten welke verf er is gebruikt. Heb je dezelfde verfsoort, dan is schuren voldoende, gevolgd door het vullen van de gaten en scheuren met een vulmiddel. Wil je het oorspronkelijke hout weer zichtbaar maken, of je wilt alkydverf overschilderen op acrylverf, dan zit er niets anders op dan de oude verflagen volledig te verwijderen met een brander, verfstripper of heteluchtpistool.

  12. Verfstripper

    Een verfstripper of heteluchtpistool kan je uitstekend gebruiken om oude verflagen te verwijderen. Door de hitte gaat de oude verflaag blazen en kun je deze laag redelijk eenvoudig verwijderen met een plamuurmes of een verfkrabber. Kijk uit met inademen van de gesmolten verfdamp en dat het hout niet verbrand. Heb je te maken met meerdere dikke oude verflagen, dan kan je eventueel een Multi-Stripper met reinigingsschijf gebruiken.

  13. Afbijtmiddelen

    Gaat het afbranden wat moeilijk, dan kan je ook een afbijtmiddel gebruiken. Afbijtmiddelen zijn zeer doeltreffend op synthetische verven, maar het werk minder op acrylverven. Afbijt verwijdert meerdere lagen in één handeling, mits je voldoende inwerktijd in acht neemt. Gebruik een gelaatsmasker en beschermende handschoenen. De aangetaste verf moet verwijderd worden, voordat het volledig is opgedroogd. Pas op! Als er druppels afbijtmiddel op je kleding terechtkomt, zorg ervoor dat de afbijt niet met je huid in aanraking komt. Stop de werkzaamheden en spoel je kleding overvloedig schoon met water. Na het afbijten moet je de ondergrond goed schoonmaken met water en laten drogen voordat je grondlaag aanbrengt. Zorg voor voldoende ventilatie en houdt dieren en kinderen op afstand.

  14. Plamuur en vulmiddelen

    Je kunt bij schade, gaten, scheuren en andere onvolkomenheden plamuur of een vulmiddel, al of niet elastisch, gebruiken. Een scheur moet je eerst verruimen en uitkrabben, anders heb je te weinig vulmateriaal om te kunnen hechten. Doe je dit niet, dan zal de scheur weer terugkomen. Na de droogtijd lichtjes schuren. Vul bij blank hout eventuele deuken en houtsplijtingen met houtvuller van dezelfde kleur.

  15. Stappentip

    Gebruik vloeibaar hout en meng dit met schuurstof of zaagsel, voor een bijna onzichtbare herstelling in dezelfde kleur.
  16. Kit

    Gebruik overschilderbare acrylkit om eventuele openingen tussen de muren en kozijnen te vullen. Geen siliconenkit gebruiken, omdat de verf hierop niet hecht. Wachten tot het droog is, dan zorgvuldig glad schuren. Gebruik eventueel een primer om het geheel dekkend te krijgen. Reinig de wanden als ze vuil of vet zijn met ammoniak, vooral in een keuken of badkamer kan dat het geval zijn. Neem een vochtige doek om stof van boven op de kozijnen en deuropeningen te verwijderen. Als je kit gebruikt voor in de badkamer of natte ruimtes, kun je het beste een schimmeldodende kit gebruiken. Deze kit voorkomt de bekende zwarte schimmel.

  17. Schilderstape

    Wil je tape gebruiken, neem dan goede schilderstape, het is meestal blauw of groen van kleur. Breng het aan in korte en overlappende stroken, druk stevig langs de rand om een scherpe lijn te garanderen. Het beste is de tape meteen na het schilderen te verwijderen. Nog voordat de verf volledig droog is om afbrokkelende verfresten te vermijden. Als de verf droog is trek je de schilderstape gelijkmatig van het oppervlak onder een hoek van 30°-45°. Als bij het verwijderen van de tape toch de verf gaat kartelen, snij dan de tape aan de verfzijde lichtjes in met een scherp hobbymes.

  18. Enkele andere voorbeelden van verkrijgbare verfsoorten

    Enkele andere voorbeelden van verkrijgbare verfsoorten:

        Speciale muurverf voor vochtige ruimtes
    Om vooral bij enkel steens muren, schimmel en rot tegen te gaan.

    •    Magnetische verf
    Verf met metaaldeeltjes, waarop je magneetjes kan bevestigen t.b.v. notities of memo’s.

        Schoolbordenverf
    Waarop je met krijt kunt tekenen of schrijven.

    •    Lichtgevende verf
    Neemt licht op en geeft dit in het donker af. Na enige tijd neemt het lichtgevende effect af, maar na opnieuw aanlichten gloeit het weer op.

    •    Spuitbus verf
    Lak uit een spuitbus heeft een zeer hoge dek- en vulkracht en uitstekende hechting. Geschikt voor het behandelen van behandelde en onbehandelde ondergronden van hout, metaal, aluminium, glas, steen en diverse soorten kunststof. Handig voor moeilijk bereikbare plaatsen.

Beoordeling

Beoordeel deze stapsgewijze beschrijving.

Verschillende soorten verf en lak

4.1
4.1 of 5

387 Aantal stemmen

  • 5
    244
  • 4
    69
  • 3
    9
  • 2
    13
  • 1
    52