Zandbak maken

80% of 100%

Een zandbak in de tuin is een groot plezier voor alle kinderen en de ouders. Je kunt kiezen voor een kant en klare oplossing of zelf aan de slag gaan. Je kunt hem dan maken in de afmetingen die het beste in je tuin passen.

Benodigde materialen
Geschaafde tuinplanken
•    Geïmpregneerd
•    Beschermd tegen houtrot, schimmels en insecten
•    Afmetingen 16x142 mm. Lengte 180 cm
Tuinpaal voor de 4 staanders: 65 x65 mm, lengte 240cm
Worteldoek en zandbakzand
Voor extra bescherming: hardhoutolie of beits

 1. Plaats bepalen

  De zandbak mag niet pal in de zon komen. Bij voorkeur half in de schaduw, half in de zon. Maar ook weer niet in een donkere hoek of waar het vochtig kan zijn. Meestal wordt er veel gerend en is het druk bij de zandbak. Een schokabsorberend looppad van rubberen tegels rondom de zandbak is daarom ideaal. Bedenk verder dat honden en katten dol zijn op zandbakken. Zorg daarom dat je de zandbak af kunt sluiten met een deksel of dekzeil.

 2. Afmetingen

  Een zandbak is voornamelijk leuk voor jonge kinderen, hij is dus maar tijdelijk. De afmetingen van je zandbak stem je natuurlijk af op de beschikbare ruimte in je tuin. Wil je de zandbak hoger maken, dan gebruik je gewoon meer planken. Maak een zandbak voor kleine kinderen niet te groot. Ze spelen vaak alleen en kunnen zich verloren voelen in een grote zandbak.

 3. Een gat graven

  Om te beginnen zet je de omtrek van de zandbak uit met kleine paaltjes en een koordje. Steek de randen af met een spade en graaf het vlak verder uit tot een diepte van ongeveer 20 cm.

 4. Worteldoek

  Zorg ervoor dat de ondergrond mooi vlak wordt en verwijder wortels en stenen met een schop. Leg worteldoek in het uitgegraven gat. Het grote voordeel van worteldoek is dat het regenwater laat doorsijpelen, maar onkruid tegenhoudt.

 5. De constructie

  Zaag de zijplanken op de gewenste afmeting en monteer de zijwanden van de zandbak tegen de ook op maat gemaakte tuinpaaltjes. Om splijten te voorkomen boor je de schroefgaten voor. Elke zijde bestaat uit 3 of 4 tuinplanken van gelijke lengte. Gebruik vier planken voor de rand aan de bovenzijde van de zandbak en zaag die netjes in verstek. Schroef de randplanken aan de bovenzijde van de tuinpalen vast.

 6. Deksel voor de zandbak

  Je wilt de zandbak kunnen afsluiten om honden, katten en tuinvuil uit de zandbak te houden. Bevestig de tuinplanken aan elkaar met een tussenruimte van 1 cm voor de ventilatie. Monteer deze dwars op twee van dezelfde planken. Je kunt hiervoor ook smallere tuinpaaltjes gebruiken. Maak het deksel uit twee delen, dat is handzamer bij oppakken en weer neerleggen.

 7. Afwerken

  Behandel de houten zandbak met een beschermende beits voor een langere levensduur.

 8. Vullen

  Stel de zandbak waterpas en vul hem met speelzand. 12 zakken van 25 kg is voldoende voor een afmeting van 1,5 m bij 1,5 m. Je moet het zand wel regelmatig verschonen in verband met de hygiëne.

Waardering

Beoordeel dit stappenplan.

Zandbak maken

4
4 of 5

231 totaal

 • 5
  126
 • 4
  50
 • 3
  16
 • 2
  14
 • 1
  25