Skip to content

Zolder isoleren

Getting someone else to do a job for you can be costly. But with the right approach you can do a lot by yourself. You’ll save time and money by using the handy step-by-step instructions that you’ll find on the SKIL website. These step-by-step instructions are divided into categories relating to the different kinds of jobs in and around the home, and give you clear, A to Z explanations.

Just click on one of our step-by-step instructions and you’ll be able to get started right away!

  1. Isolatiemateriaal

    De dikte en de keuze van het isolatiemateriaal is een belangrijke factor. Hoe dikker het materiaal, hoe beter het isolatieresultaat. Echter, een dubbele isolatie zal geen dubbele hoeveelheid warmte binnenhouden. De aangebrachte isolatie moet luchtdicht aangebracht worden, om inwendige condensatie te vermijden. Meestal is het isolatiemateriaal reeds voorzien van een lucht/dampscherm. Werk altijd met een zo groot mogelijke rolbreedte, om het aantal naden te beperken.

    We bespreken vier vormen van dakisolatie:
    • glaswol isolatieplaten in combinatie met een dampremmende folie
    • flensdekens
    • steenwol
    • polystyreen isolatieplaten

    Daarna leggen we uit hoe je het zolderdak verder afwerkt en hoe je ook de vloer kunt isoleren.
     

  2. Glaswol isolatieplaten

    Meet eerst de breedte op tussen de dakbalken. Snijd daarna het isolatiemateriaal met 1 of 2 cm extra breedte af. Hierdoor klemt het isolatiemateriaal zichzelf tussen de balken vast. Gebruik tijdens het snijden of knippen een stofkapje en handschoenen. Het afsnijden gaat gemakkelijker als je met de snijlat het isolatiemateriaal samendrukt.

  3. Dampremmende folie

    Je moet ervoor zorgen dat er tussen de aansluitende isolatieplaten geen tochtkieren ontstaan. Als je het dak volledig hebt geïsoleerd, breng je de dampremmende folie aan, van boven naar beneden. De foliebaan kan je met een overlap van 10 cm strak op de balken vastnieten. Je werkt de overlapping af met isolerende plakbandstroken.

  4. Flensdekens

    Begin te werken vanuit een hoek. Rol het materiaal tussen de dakbalken uit, van boven naar beneden. Zorg ervoor dat het dampscherm strak gespannen staat. Bevestig de loshangende flenzen om de 10 cm met een nietpistool. Voordat je het onderste gedeelte vastniet, knip of snijd je het overtollige gedeelte af. Gebruik tijdens het snijden handschoenen en een stofkapje. Daarna duw je de dekens nog eens goed aan en niet je deze zorgvuldig vast. De aansluiting tussen de flenzen moet je afplakken met plakband om een ononderbroken afdekking te krijgen. Ook eventuele scheuren kan je met plakband herstellen.

  5. Steenwol

    Steenwol op rol of in platen is het meest gebruikte isolatiemateriaal voor zolderisolatie. De breedte van de isolatie moet je iets breder nemen dan de afstand tussen de balken.
    Op die manier zal het isolatiemateriaal zichzelf vastzetten. Het snijden van steenwol gaat simpel met een broodmes. Gebruik wel altijd een stofkapje en handschoenen. Om netjes te werken snijd je langs een lat van hout of aluminium.

  6. Polystyreen isolatieplaten

    Als de onderkant van de dakbalken goed in het vlak liggen, kan je ook isolatiepanelen van polyurethaan, polystyreen of minerale wol gebruiken. Neem dan bij voorkeur beklede isolatieplaten, om het risico van brandgevaar en vervorming van de platen te beperken.

    De panelen moet je verspringend plaatsen, zodat de naden niet in elkaars verlengde leggen. Dit verbetert de luchtdichtheid en geeft een gelijkmatiger oppervlak. Om de panelen af te korten gebruik je een handzaag met fijne vertanding of een decoupeerzaag. Bij het plaatsen van isolatiepanelen kun je het beste met zijn tweeën werken. De panelen hebben namelijk grote afmetingen en kunnen eenvoudig breken. Gebruik een schroefboormachine om de schroeven met grote ringen op een onderlinge afstand van 25 cm te bevestigen.

  7. Verder afwerken

    Nadat je het dak goed geïsoleerd hebt, kan je het verder afwerken met gipsplaten of ander plaatmateriaal. Als je met gipsplaten gaat werken, plaats dan eerst houten latten op de dakspanten. Op die manier maak je een strak raamwerk waar je de gipsplaten gemakkelijk tegen kunt bevestigen. De gipsplaten kan je dan met zelftappende schroeven vastzetten op de aangebrachte houten latten. Het beste kan je daarvoor een schroefboormachine gebruiken met een gipsplaat bitadapter, zodat je de gipsplaat niet beschadigt.

  8. De zoldervloer isoleren

    Bij zolders zonder open trap kan je ervoor kiezen om alleen de vloer te isoleren. De isolatie wordt optimaal bij een vlakke ondergrond en moet goed aaneensluitend worden geplaatst. Om de vloerconstructie zo luchtdicht mogelijk te maken, kan je eerst een luchtdichte laag aanbrengen met folie. Heb je een bergzolder met een lichte vloerconstructie, dan moet je een dampscherm van folie aanbrengen. Dat geldt zeker als er een slecht geventileerde badkamer onder zit.
    Snijd de isolatiebanen iets breder af dan de afstand tussen de balken en klem ze vast tussen de balken. Gebruik je isolatiedekens, neem dan een dusdanige breedte dat je de isolatie op de zijkanten van de balken vast kunt nieten. Probeer dit zo strak mogelijk te doen, zonder openingen of valse plooien. De isolatie tussen de balken kan onbedekt blijven. Moet de zolder toegankelijk zijn, dan kan je eventueel op de vloer dwarsbalken aanbrengen en daar stevige houten platen op plaatsen.

Beoordeling

Beoordeel deze stapsgewijze beschrijving.

Zolder isoleren

3.7
3.7 of 5

336 Aantal stemmen

  • 5
    128
  • 4
    92
  • 3
    46
  • 2
    26
  • 1
    44